23948sdkhjf

Svevia vill knäcka ännu en fossil nöt

Svevia och Stora Enso har kokat ihop en helt ny asfalt – och fältförsöken har gett mersmak. –  Vi är något riktigt bra på spåret.

Att förvandla sten och bindemedel till asfalt är en process som historiskt sett inte varit särskilt miljövänlig.

Tillverkarna har därför försökt bättra sig – fossil eldningsolja har bytts ut mot biooljor i asfaltverken och i täkterna är ambitionen att driva allt mer med el.

En fossil nöt har dock visat sig vara svårknäckt – bindemedlet. Bitumen är en råoljebaserad produkt som visat sig vara svår att ersätta.

– Kan vi hitta något som kan ersätta bitumen som bindemedel i asfaltmassan skulle vår negativa klimatpåverkan kunna sänkas dramatiskt, säger Mattias Andersson som är produktspecialist inom asfalt på Svevia, i ett pressmeddelande.

Svevia har gjort sitt bästa för att faktiskt hitta en lösning. Tillsammans med Stora Enso har företaget tagit fram en asfalt där en del av bitumenet ersatts av lignin.

Lignin är ett samlingsnamn för en polymer som ingår i växters cellväggar. Det är ligninet som ger virket dess styvhet och mekaniska styrka och enligt Mattias Andersson är det just dessa egenskaper man vill åt när man nu testar ämnet i asfalt.

– I Holland har man blandat lignin i asfalt sedan 2015, och använder det i sin produktion. Men även där har man bara lyckats att i begränsad mängd ersätta bitumen.

Den nya asfalten testas nu på ett beläggningsarbete på väg 224 mellan Sandbrink och Gnesta.

Hela sträckan är 15 kilometer, den nya asfalten läggs på ett par hundra meter och enligt Mattias Andersson ser det faktiskt rätt bra ut.

– Ytan ser bra och homogen ut, det blir spännande att se vad som händer med asfalten på sträckan när vintern med snöröjning, och vårens tjällossning gjort sitt. Jag tror att den kommer klara påfrestningarna och att vi är något riktigt bra på spåret.

Han konstaterar att alla aktörer i vägbranschen behöver ta ansvar i omställningen för en hållbar utveckling.

– Vi försöker hela tiden hitta lösningar som gör att vi kan minska vår negativa klimatpåverkan. På Svevias laboratorium har vi testat olika varianter av bland annat lignin, och när vi presenterade ett alternativ som vi trodde på tvekade inte Trafikverket att låta oss testa det på en sträcka.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078