23948sdkhjf

Konkurrensverket kritiserar Huddinges upphandling

Så bråttom var det inte tycker Konkurrensverket – slår ner på kommunens snöröjningsupphandling och yrkar på miljonböter.

Huddinge kommun valde i februari 2019 att inte förlänga de tidigare  vinterväghållningsavtalen och påbörjade nya upphandlingar.

I september samma år avbröts dock upphandlingsarbetet – enligt kommunen på grund av att man identifierat brister i upphandlingsunderlaget.

Nu började det dock dra ihop sig – vintersäsongen var i antågande och kommunen kontrakterade därför en ny entreprenör  –  utan att annonsera.

Enligt kommunen gjordes upphandlingen, värd 26,7 miljoner kronor, eftersom snöröjning är en samhällsviktig funktion och med hänvisning till ”synnerlig brådska”.

Konkurrensverket håller dock inte med, myndigheten anser inte att omständigheterna motiverar ett undantag från annonseringsskyldigheten på grund av synnerlig brådska och betraktar kommunens agerande som en otillåten direktupphandling.

– Undantaget för synnerlig brådska får enbart användas under mycket särskilda förutsättningar. Det är viktigt att en upphandlandemyndighet på grund av sitt eget agerande inte försätter sig i en sådan situation att utrymme saknas för att genomföra väl planerade inköp, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

Konkurrensverket vill därför att Förvaltningsrätten i Stockholm dömer  Huddinge kommun att betala två miljoner kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078