23948sdkhjf

Onlineförsäljning lyfter auktionär

– Under pandemin var branschen tvungen att lära sig olika regler snabbt. På Ritchie Bros skiftade vi helt till online-försäljning och har sett en enorm uppgång i efterfrågan på utrustning, säger Peder Johansson, Sverigechef på Ritchie Bros.

Efter ett halvår med viss återhållsamhet i investeringarna rullar det, enligt Peder Johansson, nu åter igen för högtryck bland maskinentreprenörer såväl i Sverige som i andra länder.

Vid den senaste auktionen i Moerdijk i Nederländerna i mitten av september såldes 4 100 artiklar inom maskiner, redskap och lastbilar. Fler än 2 600 budgivare anslöt sig från hela världen – en ökning med 25 procent jämfört med motsvarande auktion för ett år sedan. Redan nu börjar det fyllas på till auktionen i november. Den stora efterfrågan på begagnad utrustning just nu ger också gynnsamma förutsättningar för den som har utrustning att sälja, säger Peder Johansson.

Situationen för den kanadensiska auktionsgiganten skiljer sig ändå avsevärt från läget för ett år sedan. Nu sker auktionerna helt online, en teknik som sedan länge är väl inarbetad i och med att en stor del av försäljningen skett via nätet även i samband med de stora auktioner som arrangerats på olika platser under de senaste åren.

Enligt Peder Johansson märks en ökad efterfrågan på begagnade maskiner även i Sverige, något som även påverkar maskinauktionerna gynnsamt. Han lyfter bland annat fram leveranstiderna som kan skilja sig avsevärt mellan nya och begagnade maskiner.

I början av våren märkte vi att vissa drog lite i handbromsen när det gällde investeringar, men nu rullar det för fullt igen och vi får fler och fler kunder som upptäcker oss, både på våra auktioner i Moerdijk som nu hålls helt online och på vår online marknadsplats Marketplace-E 24/7, säger Peder Johansson.

Han betonar också att det även i de internationella auktionerna finns maskiner som är väl anpassade till den svenska marknaden.

Vissa maskiner med mycket extrautrustning ska säljas i Sverige, medan andra maskiner kan säljas i södra Europa eller andra delar av världen. Vårt nätverk av köpare sträcker sig över hela världen, vi hittar alltid rätt köpare för maskinen, säger Peder Johansson.

Även om maskinägare gärna vill klämma och känna på de maskiner som ska införskaffas betonar Peder Johansson att en av styrkorna med Richie Bros sätt att arbeta är att försäljningsprocessen alltid startar med en professionell värdering av utrustningen.

Att kunna värdera maskinen korrekt är en mycket viktig del av försäljningen. Eftersom vi har gjort det i mer än 60 år vet vi exakt vad maskinerna är värda och var marknaden finns. Speciellt med den stora mängden data som Ritchie Bros byggt upp under åren, säger Peder Johansson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078