23948sdkhjf

LKABs nya rekrytering: Robothunden Spot

Hos LKAB arbetar numera fyrbenta medarbetaren Spot, en robothund från Boston Dynamics. Spot tränas intensivt för att kunna jobba med underjordsarbete och ska därmed hjälpa till att göra LKAB ännu säkrare.

På LKAB:s industriområde har medarbetarna fått möta sin nya kollega – robothunden Spot. Anledningen till att roboten kallas för just robothund är helt enkelt för att robotens design och intilligens liknar en hund – både till utséendet och hur den integrerar.

Trots att Spot inte är en levande varelse så känns han väldigt levande tack vare hans förmågor att interagrera med människor precis som en hund. Han kan till exempel sitta och vrida på kroppen ungefär så som en hund gör när den lyssnar och iaktar, berättar Josefin Ejemalm, kommunikatör på LKAB, för entreprenad.coms systersajt Metal Supply.


Video: Boston Dynamics Youtubekanal. 

Tack vare sin förmåga att ta sig fram i begränsade miljöer, kan Spot bland annat jobba med att säkra områden under jord innan människor tar sig in, vilket är ett stort steg i LKAB:s riktning mot en ännu säkrare gruvdrift.

Spot är anställd inom SUM-projektet, ett partnerskap mellan LKAB, ABB, Combitech, Epiroc och Sandvik som syftar till att sätta en ny världsstandard för hållbar gruvbrytning på stora djup, och just nu jobbar Spot intensivt med underjordsträning hos LKAB. Ett område som Spot ska få hjälpa till att undersöka är Kirunagruvan där en stor seismisk händelse inträffade 18 maj.

Vi vet inte exakt hur skadat produktionsområdet är, och det är inget att ta lättvindigt på. Det gäller verkligen att ta reda på exakt hur strukturerna ser ut och att undersöka nogrrant hur skadat berget är innan vi kan påbörja en öppningsplan. Ingen människa ska gå in på ett sånt här område, men däremot kan Spot kan gå in i och samla in information. Informationen kan vi sen använda för att ta fram ett mer underbyggande beslut kring hur området ska öppnas, säger Josefine.

Än så länge går träningen med Spot bra, och enligt Josefine lär han sig mer och mer för varje dag. En utmaning för Spot är att kunna ta sig fram på grus och känna igen olika miljöer, men det är något han ska kunna lösa med mer träning.

Det är svårt att säga exakt när Spot är redo för uppdraget, men det går framåt och han lär sig mer och mer för varje dag. Tanken är att börja nyttja honom så fort det går. En stor del av gruvområdena är grusvägar och att hantera det ojämna underlaget är något han lär sig allt eftersom, och ju mer han tränas desto lättare blir det för honom att känna igen områden och miljöer, förklarar Josefine.

Förutom att undersöka det drabbade området i Kiruna kommer Spot även användas till att gå in och kontrollera hur LKAB:s sprängningar gått, vilket är något en människa inte kan utföra förrän spränggaserna ventilerats ut.

Spot kommer från det amerikanska robotikföretaget Boston Dynamics, och tack vare AI-tekniken kan Spot anpassa sig till terrängen. Han har även en batteritid på 90 minuter. Hos LKAB är det främst Nikolaos Petropoulos, 1:e forskningsingenjör vid avdelningen för Teknik- och Processutveckling på LKAB i Kiruna, som kommer att jobba med Spot.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.363