23948sdkhjf

Byggvaruhandeln går starkt i coronatider

Byggmaterialhandeln fortsätter att må riktigt bra i coronatider. Enligt branschorganisationen Byggmaterialhandlarna ökade försäljningen med sju procent under det tredje kvartalet jämfört med samma period 2019. Tillväxten för årets första nio månader landade på tio procent.

Tillväxten har varit stark i byggmaterialhandeln hittills i år. Trä- och inredningsprodukter har gått starkt under kvartalet, vilket hänger ihop med att många privata projekt har genomförts under sommaren, säger Monica Björk, vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

Försäljningsutvecklingen under årets nio första månader anges till ungefär tio procent, mätt på jämförbara enheter och jämfört med samma period föregående år. Tillväxttakten har dock avstannat något och landade på cirka sju procent under årets tredje kvartal.

Monica Björk konstaterar att branschen är svagt optimistisk inför resten av året. Ett väl använt rot-avdrag och en bostadsmarknad som visserligen viker, men som fått en vitamininjektion av snabbt stigande priser gör att de konjunkturella orosmolnen förväntas hålla sig borta ett tag till.

En aktiv bostadsmarknad och en mer optimistisk byggkonjunktur ger positiva signaler till branschen inför de kommande månaderna. På något längre sikt är arbetsmarknaden och ekonomin avgörande för att renoveringar och byggprojekt ska påbörjas även under kommande år, säger Monica Björk.

Morgan Andersson

Coronatider har fört med sig en kraftigt ökad efterfrågan på byggmaterial.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078