23948sdkhjf

LKAB ger sig in i batterivärlden

Talga, Mitsui och LKAB har tecknat en icke-bindande avsiktsförklaring med ambitionen att tillsammans realisera grafitbrytning i Vittangi och produktion av batterianoder. 

Talga är ensam ägare av projektet för grafitbrytning i Vittangi och den egenutvecklade tekniken för produktion av batterianoder.
De planerar att etablera en produktion av batterianoder till litiumjonbatterier till elbilar och elektronikkomponenter. Företaget har en vertikalt integrerad affärsmodell som inkluderar en batterifabrik i Luleå och grafitbrytning i Vittangi. Batterifabriken kommer ha en initial kapacitet om 19 000 ton anodmaterial per år. 

Efter färdigställandet av en genomförbarhetsstudie, förväntat mars 2021, och en företagsbesiktning avser LKAB, Talga och Mitsui, förhandla om ägarandelar och investeringar i ett möjligt samägt bolag för att realisera projektplanerna. Mitsui är ett handels- och investeringsföretag med huvudkontor i Japan.

Att LKAB väljer att satsa inom batteriområdet beror på att tillväxt inom industrimineralmarknaden är av strategisk vikt för bolaget att minska beroendet av järnmalmsmarknaden som idag står för ca 90 procent av externförsäljningen.

Det finns också en tydlig hållbarhetsrelaterad ambition att denna tillväxt ska drivas av återvinning av bi-produkter och avfallsprodukter. I tillägg till detta ska tillväxten accelereras av utvalda förvärv och investeringar där synergier kan skapas eller nyttjas med LKAB:s marknader, produktion och hållbarhetsambitioner.

Dessutom finns möjliga kommersiella synergier, vilket inkluderar ReeMAP-projektet som kommer producera fosfor och sällsynta jordartsmetaller från gruvavfall. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079