23948sdkhjf

Innovationspris till Svevia

Svevias digitala vägunderhållssatsning belönas med innovationspriset Quality Innovation Award.

Svevia får pris för projektet Behovsstyrd hållbar väghållning.

– Projektet som drivits under många år är en långsiktigt hållbar lösning i form av minskad miljö- och klimatpåverkan, högre effektivitet, ökad trafiksäkerhet och bättre arbetsmiljö, säger Anders Gustafsson, Svevias vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

I projektet har Svevia testat att använda modern digital teknik av olika slag – till exempel genom att samla in detaljerad information via vägsensorer och uppkopplade bilar och sedan låta avancerade algoritmer och artificiell intelligens bearbeta dessa data så att vägunderhållet sedan kan anpassas för ett optimalt resultat – inte minst på vintern.

– Alla behöver ta ansvar i omställningen för en hållbar utveckling, det gäller inte minst för vägbranschen där Svevia ska leda utvecklingen. Vår övertygelse är att vi genom modern digital teknik kan effektivisera och optimera underhållet av Sveriges vintervägar,  säger Anders Gustafsson.

Svevias projekt prisas nu med innovationspriset Quality Innovation Award, där företaget tar hem kategorin Potential innovation.

– Projektet hade inte varit möjligt utan våra samarbetspartners. Metoden har utvecklats och tagits fram i nära samarbete med BM System, där de stått för systemlösningarna och vi för kunskapen om hur den operativa verksamheten fungerar och våra kunders behov, säger Andreas Bäckström, projektledare på Svevia som initierat och drivit projektet, i pressmeddelandet.

Svevia fått innovationsstöd från, och samarbetat med, både  Trafikverket, InfraSweden2030, SBUF, NVF, tillägger han.

–  Andra projektpartners som bidragit till projektets framgång är VTI, LTU, NordFoU Rostmos, Vaisala, Klimator, SMHI, Friggeråkers Verkstäder, Nira, RoadCloud och Volvo Cars samt inte minst våra branschkollegor inom vägunderhåll.

Utmärkelsen Quality Innovation Award delas ut årligen till företag, organisationer eller enskilda individer som presenterat innovationer med en tydlig koppling till medveten systematik i sitt arbete och haft utgångspunkt från ett klart identifierat kundbehov.

Kvalitetsinstitut i flera länder står bakom utmärkelsen, Sveriges representant är SIQ – Institutet för Kvalitetsutveckling och SIQs partner i Sverige är innovationsmyndigheten Vinnova

Vinnarmotiveringen lyder: ”Snabba väderomslag, tidspress och höga kvalitetskrav gör vinterväghållning till en utmaning, både för driftledningspersonal och maskinförare. Svevia har tillsammans med BM System utvecklat en teknik där digitaliseringen skapar nya möjligheter att effektivisera vinterdriften. Genom att sammanföra högupplösta vägväderprognoser med dataflöden från vägsensorer och uppkopplade fordon i ett beslutsstödsystem tas skräddarsydda åtgärder fram. Detta har potentialen att minska avgasutsläpp och saltförbrukningen samtidigt som både trafiksäkerheten och arbetsmiljön ökar via förarstöd och automatisering och mot bakgrund av denna lovande lösning utses innovationen som en vinnare i klassen potentiella innovationer inom ramen för Quality Innovation Award 2020”.

Priset kommer att delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 1/2 2021, vinsten i svenska Quality Innovation Award tävlingen innebär också att Svevias projekt går vidare till den internationella uttagningen för att tävla mot innovationer i andra länder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094