23948sdkhjf

Branschens mål är noll

Bygg- och anläggningsbranschen växlar upp för att nå ett högt satt mål – noll nettoutsläpp av växthusgaser om 25 år.

Byggföretagen berättar i ett pressmeddelande att implementeringen av Färdplan 2045 tar ännu ett steg framåt – fler organisationer har anslutit och nu ska tempot ökas.

–  Åtaganden enligt Färdplanen ska uppfyllas och målet om en fossilfri och konkurrenskraftig samhällsbyggarsektor nås. Vi ser fram emot att samverka med representanter från hela värdekedjan för att skapa värde för de aktörer som vill driva hela sektorn mot ett hållbart samhällsbyggande, säger Birgitta Govén, energiexpert, Byggföretagen, i  pressmeddelandet.  

Organisationerna som deltar i Färdplansarbetet är: Byggföretagen, Byggherrarna,  Byggmaterialindustrierna, Fastighetsägarna, Innovationsföretagen, Installatörsföretagen, Sveriges Allmännytta samt Trafikverket.

Färdplanen har tagits fram för att bygg- och anläggningssektorn måste ställa om, konstaterar parterna som ser flera anledningar till varför det måste bli mindre snack och mer verkstad.

Till att börja med blir vi allt fler – befolkningen växer och i takt med det ökar behovet av både bostäder, infrastruktur och offentliga lokaler.

Det måste alltså byggas mer –  men bygg- och anläggningssektorn står för en femtedel av Sveriges klimatpåverkan, konstaterar parterna.

Detta rimmar tyvärr illa med riksdagens beslutade mål att nettoutsläppen av växthusgaser ska vara noll 2045, uppger parterna.

Därför har färdplanen tagits fram och målet uppges vara att uppnå ”en hållbar, klimatneutral och konkurrenskraftig bygg- och anläggningssektor”.

Läs färdplanen här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109