23948sdkhjf

Avyttrat pilotprojekt ger miljarder i Skanskas kassa

Skanska avyttrar sitt ägande i Elizabeth River Crossings i den amerikanska delstaten Virginia för motsvarande cirka 5,4 miljarder kronor. Satsningen var Skanskas första PPP-projekt i USA (private public partnership).

Skanskas första kliv in på USA:s PPP-marknad var Elizabeth River Crossings, ERC, som företaget etablerade 2012 tillsammans med fonden Macquarie Infrastructure Partners II. Satsningen var en del av ett offentligt-privat samverkansprojekt med Virginia Department of Transportation med syfte att förbättra förbindelsen mellan städerna Portsmouth och Norfolk genom en kraftfull uppgradering av det befintliga trafikstråket under Elizabeth River.

Sedan förbindelsen anlades för 50 år sedan har befolkningen i regionen ökat med cirka 70 procent, vilket lett till att tunnelanvändningen i princip sexdubblats.

I uppdraget ingick att renovera de befintliga Downtown- och Midtown-tunnlarna, bygga en ny parallell Midtown-tunnel, förlänga Martin Luther King-viadukten till I-264, samt inte minst att ta över ansvaret för vägtullar, drift och underhåll av dessa anläggningar fram till 2070.

Byggandet genomfördes av ett Skanska-lett byggkonsortium som bland annat lyckades färdigställa Midtown-tunneln hösten 2016, cirka ett år tidigare än beräknat.

Nu väljer dock Skanska att avyttra sin andel i projektet. Köpare är Abertis, och Manulife Investment Management, på uppdrag av John Hancock Life Insurance Company som betalar motsvarande 5,4 miljarder kronor. Försäljningen är dock villkorad av godkännanden från bland annat berörda myndigheter, något som förväntas ske före årsskiftet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078