23948sdkhjf

Ny teknik för att mäta bärförmåga och underhållsbehov

Ramboll har förvärvat Raptor, en teknik för att mäta vägars bärförmåga. 

- Raptor är lämplig att använda där det finns ett intresse av att veta bärförmåga och underhållsbehov, säger Peter Ekdahl som är affärsområdeschef på Ramboll och förklarar vidare:

- Med Raptor kan vi i full körhastighet bedöma vägars bärförmåga med modern laserteknik. Nu får vi möjlighet att utöka den data vi redan analyserar för att kunna förutspå vägarnas framkomlighet och kondition samtidigt som vi tänker hållbarhet. Vi kommer att kunna använda skattepengarna ännu klokare.

I den nationella planen för transportsystemet ska det finnas anslag för satsningar för att stärka vägarnas bärighet som gör det möjligt att öppna 70–80 procent av de viktigaste statliga vägarna för lastbilar med en vikt på över 74 ton, fram till 2029.

- Att göra bedömningen av vilka vägar som är lämpliga för tunga transporter på det traditionella sättet tar mycket tid och resurser och blir ändå ofta bara just generella bedömningar. Därför hoppas vi nu kunna hjälpa till genom mer precisa värderingar som är heltäckande, trafiksäkra, tillförlitliga och snabba och som inte stör den övriga trafiken. Vi ska basera beslut på fakta och lägga resurser där det behövs för största möjliga samhällsnytta, avslutar Peter Ekdahl.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078