23948sdkhjf

Volvos jätte blir avancerad leksak

2 193 bitar blir en dryg halvmeter lång dumper – appstyrd drift och helautomatisk växling utlovas när Volvos ramstyrda jätte byggs i lego.

Volvo ramstyrda dumprar lanserades i mitten av 1960-talet, sedan dess har modellerna utvecklats i rask takt.

54 år efter det att ”gruskalle” DR631 började rulla in på byggena är det nu dags för en betydligt smäckrare variant – i lego.

Gruskallen får dock maka på sig – det är A60H, företagets största serietillverkade ramstyrda dumper någonsin, som nu finns även som Lego Technic byggsats.

Enligt ett pressmeddelande ska konsten spegla verkligheten – 6X6-dumpern levereras i en jättelåda med 2 193 delar, inklusive sex stora däck och motorer som beskrivs som kraftfulla.

Originaldumpern har en nyttolastkapacitet på 55 ton och är gjord för att bära tungt i jobbig terräng.

Den mindre upplagan ska också stå pall för tuffa tag – legodumpern är två decimeter både på höjden och på bredden och sex decimeter lång.

Den uppges också vara full av finesser –  Volvo CE och Lego lyfter bland annat fram ett komplext internt växlingssystem som, precis som den stora dumperns, är både helautomatiskt och motordrivet.

Motorerna sitter väl dolda under dumperkorgen och hytten och genom att vrida på varningsljuset ovanpå hytten aktiveras bluetooth för styrnavet.

Legodumpern kan köras både framåt, bakåt och åt sidorna, dumperkorgen kan höjas och sänkas och allt styrs via ett tillhörande Technic Control+-nav och en mobilappe.

Via Control+ ska man också kunna ta sig an ett antal utmaningar, till exempel köra i uppförsbacke, tippa last och gå igenom växlarna.

–  Den smarta designen är en fantastisk utmaning under byggandet, och den nya appen Lego Technic Control+ möjliggör fjärrstyrning av maskinens funktioner – och det roliga fortsätter långt efter att satsen är färdigbyggd tack vare utmaningarna i appen, säger Niels Henrik Horsted, marknadschef för produkt- och marknadsutveckling inom legokoncernen.

Modellen ska vara starkt inspirerad av sin fullstora motsvarighet – till exempel när det gäller drivlina, automatiska drivningskombinationer (med 100 procent differentialspärrar), terrängboggi, hydromekanisk styrning och aktiv fjädring.

– Ingenjörerna på Lego Technic och Volvo CE har gjort ett enastående jobb med att replikera A60H i miniatyr. Den inte bara ser ut som vår A60H, utan är även trogen dess filosofi om innovativ teknik och smart design. Mobilappen Control+ och automatväxlingen är både otroliga. Till och med säkerhetsfunktionerna – en grundpelare i alla Volvos maskiner – finns där och fungerar som de ska,  säger Volvo CE:s Mats Bredborg.

–  Det här är en av de mer komplexa Lego Technic-satserna på senare år, säger Niels Henrik Horsted.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11