23948sdkhjf

Ny teknik för att täcka gruvavfall testas i Garpenberg

Kan grönlutsslam, en restprodukt från massaindustrin, ersätta bentonit när gruvavfall ska sluttäckas? Tekniken ska testas i en svensk gruva.

Boliden, Ragn-Sells, Ecoloop, Luleå Tekniska Universitet och Rise Processum försöker ta reda på om grönlutsslam – ett restmaterial från skogsindustrin – kan fungera som täckmaterial för gruvavfall.

–  Huvudalternativet till förbättring av morän med grönlutslam är i dag inblandning av bentonit, vilket innebär ett högre klimatavtryck och är kostsamt, säger Christian Maurice, biträdande professor på Luleå Tekniska Universitet, i pressmeddelandet.

Den nya tekniken ska testas i demonstrationsskala vid Bolidens gruva i Garpenberg.

– Nu när testytan i Garpenberg är klar ser vi på Boliden fram emot att se resultat av det här forskningssamarbetet. Vi kommer noggrant att övervaka dess långsiktiga resultat och hoppas att det möter våra förväntningar, säger Rodrigo JR Embile, utvecklingsingenjör på Boliden, i ett pressmeddelande.

Ett bra täckmaterial ska hindra syre från att tränga ner –  risken för vittring och lakning, inte minst av tungmetaller, ska därmed minska.

Frågan nu är om en blandning med grönlutslam kan förbättra tätheten av den morän som läggs på avfallet.

Enligt Gunnar Westin, affärsutvecklare på Rise Processum, har slammet, som bildas via massabrukens kemikalieåtervinningsprocess, en hög vattenhållande förmåga och låg genomsläpplighet av vatten.

–  Det är attraktiva egenskaper vid konstruktion av syrebarriärer som är nyckelfunktionen hos gruvindustrins tätskikt, säger han i pressmeddelandet.

Samarbetet är en del av det branschöverskridande Horizon 2020-projektet Paper Chain. Den nya tekniken har fötts ur ett konkret behov och utvecklingsarbetet har skett industrinära, i samarbete med flera massabruk, förklarar företagen.

–  Det identifierades ett behov inom gruvindustrin, samtidigt som det fanns ett material från skogsindustrin med egenskaper som kan testas mot de specifika kraven som finns för att ett material ska anses lämpligt som en syrebarriär, säger Gunnar Westin.

–  I vår affärsverksamhet är en viktig del att hitta värden och användningsområden för material och restströmmar som ofta betraktas som avfall. Tekniken att använda grönlutslam från massabruk för att åstadkomma tätskikt för gruvavfall är ett bra exempel på det, säger Pär Odén, affärsprojektledare på Ragn-Sells, i pressmeddelandet.

Christian Maurice gläds åt att man kunnat bygga en demonstrationsyta i stor skala som ska kunna följas upp och utvärderas.

–  Ytan kommer att vara tillgänglig under en längre tid, vilket är av stort intresse för våra doktorander. Flera doktorander har arbetat i projektet och utfört laboratorietesterna och materialkarakteriseringen som har legat till grund för val av material och den numeriska modelleringen som utförts för att utforma ytan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093