23948sdkhjf

Samarbete för fossilfria gruvor

Vindkraft och elektrifierade berg- och persontransporter är tänkbara inslag när Vattenfall och Kaunis Iron inleder ett samarbete som är tänkt att resultera i en fossilfri och elektrifierad gruvdrift vid järnmalmsgruvan i Pajala.

Vi har höga ambitioner när det gäller att inte bara leva upp till de krav som redan finns på hållbarhet, vi har uttalat visionen att vi ska leverera världens mest hållbara järnmalm. Det här är ett viktigt steg för att uppnå den målsättningen, säger Kaunis Irons vd Klas Dagertun.

Svensk gruvindustri står inför stora förändringar för att minska beroendet av fossila bränslen och utveckla en klimateffektiv och ansvarsfull gruvdrift. Detta är en förutsättning för omställningen till ett hållbart samhälle och för att bidra till den lokala utvecklingen med en så liten klimatpåverkan som möjligt. Kaunis Iron vill ta ett aktivt ansvar för denna utveckling och därför är detta samarbete med Vattenfall mycket viktigt.

Målet med samarbetet är att hitta affärsmässiga lösningar som minskar behovet av fossila bränslen i gruvverksamheten. Framtida vindkraftsprojekt som exempelvis Käymävaara och Selkävaara kan vara ett led i utvecklingen. Lösningar för elektrifiering av berg- och persontransporter i och i anslutning till gruvan är en annan komponent i förbättringsarbetet. Redan nu pågår exempelvis en utredning av fossilfria transportlösningar mellan gruvan i Kaunisvaara och omlastningsterminalen i Pitkäjärvi.

Enligt Anna Borg, vd och koncernchef i Vattenfall, är utfasningen av fossila bränslen ett nödvändigt steg i det hon beskriver som vår tids största utmaning.

Fossilfria lösningar har sin självklara plats i framtidens samhälle och basindustri, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Stora affärer på veckans lista!
Gammal bro ska ta steget in i framtiden
Nio av tio byggen har problem med arbetsmiljön
Han blir ny chef på WSP
Ny rapport: Framtidens mineralbehov kan täckas utan djuphavsbrytning
Här är domen för Kaunis Iron
Andra Nordiska Medier
Framtidens Bygg
NTT Woodnet
Transportnet

Sänd till en kollega

0.125