23948sdkhjf

Stort intresse för Volvos nya 35-tonnare

Den första svenska ordern är redan lagd på Volvos helt nya grävmaskin och Swecon hoppas på många fler. –  Intresset har redan överträffat vår förväntan.

Volvo EC350E är ett nytillskott i Volvos mellanstora sortiment, bandgrävaren beskrivs i ett pressmeddelande som en ”perfekt allroundmaskin” som ska ha tagits fram för att överbrygga prestandaprofilen mellan EC300E och EC380E.

Maskinen är helt färsk och finns sedan någon vecka att köpa i Sverige. Volvos svenska återförsäljare Swecon har dock redan märkt av ett visst sug.

–  Vi har redan lämnat en handfull anbud och landat vår första order i veckan och hoppas naturligtvis på fler under året då intresset för modellen redan överträffat vår förväntan, säger Magnus Halvarsson, marknadschef på Swecon.

Han uppger att Swecon tror att grävmaskinen kan passa bra för flera olika typer av entreprenörer.

–  Framförallt tror vi på entreprenörer som redan har en infrastrukturell inriktning som önskar stega upp produktiviteten men även krossentreprenörer som jobbar med mobil krossning och behöver flytta på sig enkelt och smidigt i sin verksamhet.

Det sistnämnda ska underlättas av att grävaren har en total höjd på under fyra meter när den är lastad på en trailer, eftersom den kan transporteras utan att tas i sär ska den vara enkel att flytta mellan olika arbetsplatser.

Swecon lyfter också fram att maskinen ska vara enkel att anpassa för olika arbetsuppgifter, föraren ska kunna välja mellan flera olika funktioner – till exempel när det gäller prioritet för bom/svängning och bom/körning, så att den ena funktionen kan prioriteras framför den andra.

Det ska också gå att justera bomsänkningshastigheten, maskinen kan dessutom förses med många olika redskap.

Föraren ska också kunna dra nytta av tillvalet Comfort Drive Control, som gör det möjligt att styra maskinen med rullar i grävspaken i stället för med pedaler, noterar Swecon som också lyfter fram att Volvos hjälpsyste; till exempel Dig Assist appar som 2D-, In-Field Design- och 3D-programpaket samt vågsystem (OBW).

Volvo Active Control, som automatiserar bom- och skoprörelserna och där man kan ställa in begränsningar för sväng, höjd och djup, är en annan användbar finess, hävdar företaget.

Bränsleförbrukning är förstås en viktig fråga för alla maskinägare och enligt Swecon har Volvo vidtagit flera åtgärder för att göra 35-tonnaren så snål som möjligt.

D8M Volvomotorn, med en märkeffekt på 1600 rpm, ska till exempel leverera ett högt vridmoment vid låga varvtal och en automatisk tomgångsfunktion och avstängning ska se till att inte bränsle förbrukas i onödan. Flera körlägen och intelligent elektrohydraulik ska också minska törsten.

Låga drifts- och underhållskostnader utlovas också. Det elektrohydrauliska systemet kräver till exempel färre slangar och kopplingar och automatisk regeneringsteknik gör att man slipper rengöra dieselpartikelfiltret.

En annan finess är att turboaggregaten kyls via en tillvalsfunktion för fördröjd motoravstängning, något som också ska bidra till att minska risken för överhettning och göra maskinen tillförlitligare, lovar Swecon.

Företaget noterar också att bytesintervallerna för både filter och motorolja har utökats till tusen timmar, och att Volvo CE:s drifttidstjänster, som Oljeanalys, Care Inspection och Undervagnsinspektioner, bidrar till att öka maskinprestandan.

FAKTA Volvo EC350E

Maskinvikt

kg

34 690 - 40 600

Bruttoeffekt

kW

220

hk

295

...vid varvtal

varv/min

1 600

Skopvolym

m3

0,87 - 2,33

Lyftkapacitet längs larv

kg

13 470

...vid räckvidd/höjd

m

6,0/1,5

Max. grävräckvidd

mm

11 123

Max. grävdjup

mm

7 490

Brytkraft, SAE J1179 (normal)

kN

177

Brytkraft, SAE J1179 (boost)

kN

192

Rivkraft, SAE J1179 (normal)

kN

201

Rivkraft, SAE J1179 (ökning)

kN

219

Totalbredd

mm

3 190

Bakre svängradie

mm

3 600

Baserat på maskinkonfiguration: EC350E L, bom 6,45 m, skaft 3,2 m.

Källa: Swecon

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079