23948sdkhjf

Liftutbildning på svenska

– Under de fyra år jag har arbetat för IPAF har vi sett hur efterfrågan på vår liftutbildning i hela regionen ökar stadigt varje år. Ökningen började 2017, då Facebook började bygga ett datacenter i danska Odense. Huvudentreprenören för det projektet var engelska Mace, som krävde att alla som hanterar en lift på deras byggarbetsplats skulle ha en utbildning från IPAF, säger Kent Boström.

Jag tror att en viktig faktor till att stora multinationella entreprenörer kräver IPAF:s liftutbildning är att den är certifierad enligt standarden ISO18878 och genomgår årliga inspektioner, var i världen den än levereras. ISO-certifierad liftutbildning har inte funnits i Sverige tidigare då det inhemska alternativet bara hävdar att man följer standarden utan någon certifiering som stöder det påståendet.

IPAF (International Powered Access Federation) är en branschförening som hämtar sina medlemmar från bland annat tillverkare, rentalföretag, entreprenörer och andra användare av arbetsplattformar med målet att förbättra såväl säkerhet som produktivitet vid arbete från arbetsplattformar.

Ett viktigt inslag i säkerhetsarbetet är utbildningar. IPAF:s operatörsutbildning har hittills erbjudits över hela Sverige av Lipac. Kent Boström aviserar dock att fler svenska utbildningsföretag kommer att bli ackrediterade inom en snar framtid.

Som ett led att möta den ökande efterfrågan på utbildade plattformsoperatörer i Norden och Baltikum har nu i ett första steg det instruktörsledda utbildningsmaterialet översatts till svenska.

Materialet finns nu tillgängligt genom alla utbildningsföretag som är ackrediterade av IPAF. Det kan också erbjudas utanför Sverige, förutsatt att instruktören som bedömer kursen talar flytande svenska.

IPAF har även sedan flera år tillbaka ett system för E-learning, där operatören gör teoridelen framför sin egen dator och i sin egen takt. Möjligheten har inte minst i dessa pandemitider tagits emot väl. För att kunna godkännas behöver man göra både det skriftliga provet och den praktiska delen av utbildningen i närvaro av en av IPAF-certifierad instruktör inom 90 dagar. Tanken är att även den digitala utbildningen ska översättas till svenska.

Katarina Jacobson, utbildningsansvarig på Lipac Liftar, är positiv till utvecklingen.

Vi ser ett tydligt behov av liftutbildning från olika datacenter som byggs i Sverige. Att kunna erbjuda en ISO-certifierad utbildning på svenska är en riktigt god nyhet för oss. Då många föredrar att gå en utbildning på sitt eget språk ser vi nu fram emot att kunna nå ännu fler liftanvändare, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095