23948sdkhjf

De får ta hand om världsarvet

Svevia får fortsatt förtroende att under de kommande tre åren sköta om grönytor och gravplatser på den norra delen av världsarvet Skogskyrkogården i södra Stockholm.

– Vårt uppdrag är att på kyrkogårdens norra del ta hand om allmänna grönytor och gravplatser. Vi klipper gräset, sköter om gravytor, planterar, rensar ogräs, tar bort barr och löv, och ser helt enkelt till att allt är fint välskött och att det sker på ett värdigt och respektfullt sätt, säger Svevias platschef Kerstin Andersson.

Skogskyrkogården skapades 1915–1940 av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Anläggningen invigdes 1920 och är sedan 1994 upptagen på Unescos världsarvslista. Det cirka 100 hektar stora området omfattar mer än 90 000 gravplatser, vilket beskrivs som flest i Sverige.

Svevia ska nu på uppdrag av Stockholms stads kyrkogårdsförvaltning fortsätta att vårda och underhålla grönytor och gravytor på Skogskyrkogårdens norra del som omfattar cirka 15 000 gravar och ungefär 300 000 kvadratmeter gräsklippningsytor.

– Att det är en gravplats och ett världsarv gör att uppdraget skiljer sig från ett vanligt parkuppdrag. Här sker gräsklippning och trimning med små maskiner. Varje grav där gravrättsinnehavaren har köpt gravskötsel av kyrkogårdsförvaltningen sköter vi om. Vi kantskär, luckrar, rensar ogräs och planterar vår-, sommar- och höstblommor och lägger ut vinterdekorationer till allhelgonahelgen.

Allt arbete sker i tätt samarbete med kyrkogårdsförvaltningen som håller entreprenören uppdaterad med veckans händelser och inplanerade ceremonier.

– Det här är en plats som ska präglas av frid och värdighet för sörjande och gravbesökare, samtidigt som det är vår arbetsplats. En stor del av uppdraget handlar om att planera, men också om att hela tiden förhålla oss till och anpassa vårt arbete till människor och situationer som vi möter på kyrkogården. Skogskyrkogården är också ett världsarv och välbesökt av människor som inte har en särskild grav att besöka utan är intresserade av platsen.

Svevia har haft uppdraget att sköta om Skogskyrkogården sedan 2017. Det nya uppdraget börjar den 1 april och sträcker sig över tre år med möjlighet till option på ytterligare ett år. Kontraktet är värt cirka 3,5 miljoner kronor per år.

Skogskyrkogården är fylld av celebriteter av vitt skilda slag. Här vilar bland många andra Gunnar Asplund, Birgit Cullberg, Greta Garbo, Jan Johansson, Eyvind Johnson, Ivar-Lo Johansson, Sune Mangs, Lennart ”Nacka” Skoglund, Pelle Lindberg, Gunnar Wiklund och Stieg Trenter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096