23948sdkhjf

Genombrottsorder för dansk maskinstyrning

Cirka 30 procents ökad effektivitet är målet när Per Aarsleff nu ingått ett avtal med Unicontrol om maskinstyrning på företagets mindre grävmaskiner.

Vi ser Unicontrol som en spännande lösning för maskinstyrning med 3D-lösningar när det kommer till maskiner med svängbom. Särskilt på våra mellanstora åtta-tonsmaskiner, som ofta hanteras av olika förare, är lösningen mycket attraktiv och ett tämligen användarvänligt system för dessa uppgifter, säger Bo Mikkelsen som är maskinchef för Aarsleff-koncernens bygg- och anläggningsaktiviteter.

Danska Unicontrol har bara några år på nacken, men kastar sig med en stor portion självförtroende in på marknaden för maskinstyrningssystem.

Företagets hjälp till grävmaskinsföraren är ett GPS-system kompletterat med sensorer på skopa, bom och svängarm. Teknologin läser av fysiska ritningar, punktmarkeringar och mätpelare som manuellt sätts upp i landskapet. Behovet av hjälp från lantmätare och hantverkare minimeras. Relevanta data visas på skärmen i förarhytten och utlovas ge millimeterprecision i grävarbetet och en effektivitetsökning som kan hamna på mer än 30 procent.

Enligt företaget stöder teknikensedan augusti 2019 Engcons tiltrotatorer och har därefter även tagit fram motsvarande anpassning för Rototilt.

– Vi har länge letat efter ett system som passar in på de mindre och mellanstora grävmaskinerna. De system vi använder på de stora maskinerna är för dyra och avancerade för de lite mindre maskinerna. Systemet från Unicontrol passar däremot perfekt eftersom det är enkelt att installera och priset är överkomligt. Dessutom går det snabbt och enkelt för maskinföraren att lära sig att använda det, även om han inte har någon tidigare erfarenhet av maskinstyrning. Detta är viktigt i en hektisk vardag, säger Frank Andreasen som är maskininstruktör inom Aarsleff-koncernen.

Unicontrol hoppas nu att det färska samarbetsavtalet med Per Aarsleff ska bana väg även internationellt, inte minst på andra sidan Öresund.

– Det här är ett stort genombrott för oss. Det innebär att våra produkter är godkända av en av de riktigt stora entreprenadföretagen och det kan lyfta oss till en helt annan nivå, både på hemmaplan och internationellt. Och det är just det målet vi har satt upp tillsammans med våra investerare och delägare, säger Ehsan Ekhlas, vd och en av Unicontrols grundare.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125