23948sdkhjf

Norsk mjukvara ska lyfta stadsmiljön

Finska YIT följer nu bland annat JM, Skanska och den franska byggiganten Bouygues i spåren och hoppas att med hjälp av mjukvara från norska Spacemaker skapa nya livsmiljöer, bättre bostäder och kortare handläggningstider i projekten.

Byggbranschen har länge efterfrågat den här typen av hjälpmedel. Det ger oss möjlighet att snabbt analysera, simulera och visualisera alternativa förslag till utformning tidigt i ett bostadsprojekt. Med traditionella metoder tar det för lång tid att genomföra. Plattformen hjälper oss att utveckla mer effektivt och bygga attraktivare bostadsmiljöer, sade exempelvis Skanska Sveriges verksamhetschef Oskar Kurasz våren 2020 då företaget tecknade ett partnerskapsavtal om användning av Spacemakers AI-plattform för optimering av markanvändning i de tidiga faserna av bostadsprojekt.

Inte minst i Sverige har bostadsbyggarna av flera skäl svårt att hänga med i svängarna när behovet av bostäder i främst tätorterna blir allt större. Politisk klåfingrighet och brist på kompetens kan ta tid att åtgärda, då kan det gå snabbare att skynda på projektens genomförandefas och samtidigt förhoppningsvis höja kvaliteten på det färdiga resultatet. Det är här Spacemaker kommer in i bilden.

Spacemaker kommer att hjälpa oss att designa och utveckla större områden. Deras AI-baserade teknik låter oss se en stor mängd designalternativ genom att sätta olika parametrar. I designfasen kan placeringen av bostäder enkelt justeras baserat på solljus eller vindriktning, till exempel, säger Juha Kostiainen, Senior Vice President för stadsutveckling på YIT.

Enligt Spacemaker kan mjukvaran användas för att justera och optimera arkitektoniska lösningar på närmast oändliga sätt samtidigt som alla beräkningar relaterade till projektet uppdateras omedelbart efter varje förändring. Som bonus utlovas effektivare resurshantering i projektens tidiga skeden.

Tekniken låter oss analysera och utvärdera arkitekternas förslag snabbare och även generera nya förslag, där flera olika faktorer tas med i beräkningarna, som antalet byggnader, solsken och dagsljus. Utvecklingen av våra framtida städer kräver både kreativitet och data för att ge rätt stöd åt de bästa besluten, säger Carl Christensen, medgrundare av Spacemaker och företagets teknikchef.

Marko Oinas, Acting Vice President för bostäder i Finland och CEE inom YIT menar att Spacemaker har en fantastisk metod för användning av öppna data för städer, till exempel den som tillhandahålls av finska Trafikledsverket.

Mjukvaran kan läsa av de trafikflöden som myndigheten beräknar för 2040, vilket vi kan ta in i våra projekt redan nu och anpassa dessa för framtiden. Samarbetet kommer att bidra till att vi kan skapa ännu mer hållbara och tilltalande livsmiljöer och förbättra bostädernas bekvämlighet, samtidigt som vi tar hänsyn till de förutsättningar som platsen redan har, rådande regelverk och bestämmelser, säger Marko Oinas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111