23948sdkhjf

Europas miljöhuvudstad i samarbete med Peab

Peab Asfalt går in som huvudsamarbetspartner till Europas miljöhuvudstad Lahti 2021. Satsningen blir startpunkt för introduktionen av Eco-Asfalt i Finland.

Att Peab Asfalt är med i miljöhuvudstadens projekt är mycket värdefullt för oss, eftersom infrastrukturbyggandet har en central roll i utsläppen i städerna. Det är bra att Eco-Asfalt kommer att erbjudas i Lahti, säger Saara Vauramo, projektledare för Lahti – Europas miljöhuvudstad 2021.

Precis som i Sverige använder Peab Asfalt returasfalt även i Finland samtidigt som företaget kontinuerligt strävar efter att förbättra energieffektiviteten. I år har exempelvis även den finska verksamheten gått över till förnybar elektricitet.

När företaget nu blir samarbetspartner till Europas miljöhuvudstad 2021, innebär det även att Eco-Asfalt lanseras på den finska marknaden. Produkten introducerades i Sverige 2015 och bygger på att fossilt bränsle ersätts med biobränsle vid torkning och uppvärmning av stenmaterialet, den mest energikrävande delen av tillverkningsprocessen. Därigenom minskar klimatpåverkan utan att slutproduktens egenskaper påverkas.

Asfaltverket i Lahti blir det första i Finland att tillverka Eco-Asfalt, genom att den fossila naturgasen byts ut mot lokalt producerad biogas.

Övergången till fossilfria bränslen är den viktigaste åtgärden för att minska asfaltens klimatpåverkan och ett viktigt steg för att uppnå Peabkoncernens mål att vara klimatneutrala till 2045, säger Håkan Jacobsson, vd för Peab Asfalt, som hoppas att den satsning som nu inleds i Lahti ska halvera klimatutsläppen från den finska asfalttillverkningen.

Samarbetet med Lahti är också ett sätt att visa att Finland är en viktig hemmaplan för Peab som förra året förvärvade den beläggnings- och ballastverksamhet som bedrevs av finska YIT.

Företaget tänker sig att vara med och organisera evenemang i Lahti under hela 2021 och ser positivt på att klimatfrågan lyfts fram på detta sätt och ger kommun och näringsliv möjlighet att tillsammans verka för ett hållbart samhälle.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078