23948sdkhjf

Komplext miljardbygge för NCC

Region Stockholms förvaltning utbyggd tunnelbana har gett NCC i uppdrag att bygga station Hagastaden, ett kontrakt värt cirka 1,2 miljarder kronor.

Den nya stationen byggs för den nya tunnelbanelinjen till Arenastaden och bygget beskrivs som både omfattande och tekniskt komplext.

Arbetet ska genomföras mitt i tan, nära både bostadshus, Karolinska Universitetssjukhuset, Gustav Vasa kyrka, kontor med mera. Till detta kan läggas den ständigt pågående trafiken – både ovan och under jord.

NCC anser sig dock ha de erfarenheter som krävs för att klara uppdraget.

− Projektet passar NCC. Vi har kapaciteten att bygga komplex infrastruktur i innerstadsmiljö som är logistiskt utmanande och där stor hänsyn ska tas till allmänheten, pågående verksamhet och trafik, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef NCC Infrastructure, i pressmeddelandet.

Företaget har tidigare genomfört liknande projekt,till exempel den nya pendeltågstationen Stockholm City och Norsborgsdepån.

NCC uppger också att man, för att få rätt kompetens i projektet, ska skapa en projektorganisation där medarbetare från olika delar av företaget – till exempel kommer norska NCC-medarbetare, med gedigen bergkompetens, att ansluta.

Fyra entréer ska byggas: en i Karolinska Universitetssjukhuset, en på det nya torget utanför sjukhuset, en mot Karolinska Institutet och en vid Torsplan.

Till det kommer två biljetthallar, schakt för rulltrappor, en servicetunnel samt spårtunnlar som ska ansluta till befintlig tunnelbana vid Odenplan.

I höst dras bygget igång. Allt ska vara klart för trafik 2028.

Läs mer om: ncc
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125