23948sdkhjf

Luleå – Epirocs nya utvecklingscentrum

Knappt har Epiroc hunnit berätta om etableringen av ett logistikcentrum i Luleå innan nästa storsatsning aviseras i staden – ett regionalt teknologi- och innovationscenter för digitalisering, elektrifiering och automation.

Epiroc har tidigare etablerat liknande regionala center i Australien, Kina, Sydafrika, Chile, USA, Kanada och Ryssland. I och med etableringen i Luleå täcks även Europa in på utvecklingskartan. Satsningen är ett direkt svar på en snabbt växande efterfrågan på avancerade digitala och automatiserade lösningar inom gruvnäringen i Norden.

Bland annat noteras en allt större efterfrågan på digitala lösningar som kan bidra till ökad produktivitet hos kunderna. Företaget rapporterar också om ett flertal order för automationslösningar spridda över flera kontinenter under det senaste kvartalet. Inte minst uppskattas företagets lösningar för automation av maskiner i en blandad autonom flotta med olika typer av maskiner från olika tillverkare.

Det finns också ett ökat intresse för batterielektrisk gruvutrustning under jord, vilket minimerar koldioxidutsläpp, förbättrar arbetsmiljön genom minskade buller- och vibrationsnivåer och samtidigt minskar kundens totala driftskostnad.

Gruvbranschen genomgår just nu ett stort teknikskifte inom elektrifiering, automation och digitalisering. Det är ett teknikskifte som kräver allt mer avancerade lösningar och nytt innovativt tänkande när olika tekniker ska samspela. Vi ser därför att det är viktigare än någonsin att vara nära våra kunder. Den här etableringen möjliggör för våra kunder att planera och implementera den absolut senaste teknologin inom automation i deras verksamheter. Vi kommer även att kunna ge stöd efter driftsättning genom kompetensförsörjning och service. säger Lars Senf, vd för Epiroc Sweden.

Enligt Mikael Ramström, Vice President för Digital Business, Epiroc Technology & Digital Division, finns flera skäl till valet av Luleå som plats för etableringen.

Dels för det strategiska läget nära våra gruvkunder i tre nordiska länder, men också på grund av vårt samarbete med Luleå Tekniska Universitet. Centret skapar också stora möjligheter till vidareutveckling av ny teknik tillsammans med våra kunder, säger Mikael Ramström.

Verksamheten kommer bland annat att omfatta kompetensutveckling och projektledning. Centret kommer även att husera ett kontrollrum med den senaste automationstekniken dit kunder kan komma för att bli inspirerade och få hjälp med sin digitaliseringsresa.

Rekrytering till det nya centret startar omgående.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095