23948sdkhjf

AI möjliggörare för hållbar gruvproduktion

AI, digitalisering och automation kan ha enorm potential för gruvsektorn. Och gruvor med smarta system som kan prata med varandra kan effektivisera produktionen och skapa en hållbarare gruvindustri.

Det var utgångspunkten när det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation höll webbinarium om AI som en nödvändig möjliggörare för hållbar gruvproduktion. 

Eventet lockade drygt 100 deltagare från flera länder och sändes från ORU Innovationsarena. Att just Örebro Universitet stod som värd är ett resultat av den satsning som Swedish Mining Innovation nu gör i Bergslagen med syfte att stötta och utveckla gruvinnovation i området.

- Jag är otroligt glad för deltagarnas generösa bidrag med erfarenhet, framtidsspaningar och intressanta panelsamtal. Det här kändes som ett fint startskott för den utökade satsningen programmet gör i Bergslagen, säger Lotta Sartz från Swedish Mining Innovation som var värd för dagen.

Chilenska gruvjätten Codelco fanns med i programmet. 

- Vi är extra glada att vårt samverkansavtal med chilenska Codelco är på plats, och att de deltog på eventet och presenterade intressanta exempel. Det är tydligt att Codelco har kommit långt i tillämpningen av AI och machine learning, och här finns möjligheter för svenska aktörer att inspireras, säger Jenny Greberg, programdirektör på Swedish Mining Innovation och avslutar:

- Ska jag summera dagen är det med att samtliga aktörer är överens om att AI är en nödvändig möjliggörare och gruvbolagen har höga ambitioner, men att vi är långt ifrån att nyttja den fulla potentialen. För att klara det så krävs stora satsningar, mod och samverkan.

Eventet var en uppföljning på workshoppen AI – Hype or Hope som hölls för drygt ett år sedan.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078