23948sdkhjf

Stockholmskritik mot höghastighetståget

Utbyggnaden av spår för höghastighetståg är inte det projekt som svensk infrastruktur behöver. Det menar Carl Bergkvist, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Det behövs en övergripande plan som tar hänsyn till de stora behov som finns över hela landet snarare än ett kostnadsdrivande projekt för att på marginalen spara restid mellan landets tre större städer, säger Carl Bergkvist.

Stockholms Handelskammare har i en tidigare rapport sagt nej till projektet och har i en uppföljande analys befarat att slutkostnaden blir avsevärt högre än de siffror som presenterats. Höghastighetståget riskerar att bli ett högkostnadståg, var budskapet då. Med utgångspunkt från Sverigeförhandlingens förslag räknade handelskammaren med en kostnadsbild som landar kring 400 miljarder kronor. Läs mer här.

När Trafikverket nu presenterat sin rapport angående nya stambanor för höghastighetståg för sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö var uppdraget att se över möjligheterna att genomföra projektet med en total investeringsram på 205 miljarder kronor, i 2017 års prisnivå.

För att klara den prisnivån krävs, enligt Trafikverket, en närmast total systemförändring. Trafikverkets uppdaterade kostnadsberäkning med de besparingar som bedöms möjliga landar i stället på 295 miljarder kronor. Läs mer här.

Trots att man sänker kostnaden för investeringen något är nyttorna i projektet fortfarande för små för att det ska vara relevant att gå vidare, säger Carl Bergkvist.

Vi behöver inte höghastighetsbanor utan en satsning på punktlighet och kapacitet i hela landet. Investeringen i höghastighetståg riskerar tränga undan andra viktiga åtgärder i övriga tågnätet, säger Carl Bergkvist.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094