23948sdkhjf

Samarbete för snabbare utveckling av autonomi

Volvo Autonomous Solutions och verifieringsexperterna Foretellix ska tillsammans lösa utmaningarna med kostnadseffektiv och storskalig verifiering av autonoma lösningar för såväl motorvägar som avgränsade områden, exempelvis gruvor.

Foretellix ligger långt fram med avseende på kommersialisering av metoder för automatisk verifiering av system för autonom körning. Företaget har utvecklat en verifieringsplattform som använder intelligent automatisering och verktyg som samordnar och övervakar miljontals körscenarier för att exponera fel och särskilda trafikincidenter, inklusive de mest extrema fallen.

I slutänden ska det resultera i att autonoma fordon och maskiner ska kunna identifiera och hantera alla tänkbara scenarier de kan stöta på inom sina designområden (Operational Design Domain, ODD).

Hjärta och hjärna i utvecklingsarbetet kallas Open Measurable Scenario Description Language (M-SDL) som skapats av Foretellix. M-SDL förenklar inspelning, återanvändning och delning av scenarier och ska kunna specificera ett obegränsat urval av scenarier och driftförhållanden för att identifiera tidigare okända faror.

Förhoppningen är att systemets förmåga att simulera och genomföra storskalig dataanalys ska resultera i en avsevärd minskning av kostnader och kapa utvecklingstid. Det förväntas även säkerställa snabbare driftberedskap och en förmåga till säker uppgradering.

En fördel med Fortellix lösning är, enligt Magnus Liljeqvist, Global Technology Manager vid Volvo Autonomous Solutions, att den lever upp till ett verifieringskoncept som använder öppna standarder.

– Partnerskapet med Foretellix ger oss tillgång till de senaste verifieringsverktygen och förkortar tiden till kommersialiserad produkt.

Ziv Binyamini, vd och grundare av Foretellix, ser samarbetet som ett stort steg framåt för den pågående teknikutvecklingen.

– Detta partnerskap är en viktig milstolpe för industrin eftersom det är första gången som storskalig coverage driven-verifiering kommer att användas för verifiering av system för autonom drift i avgränsade områden. Vårt partnerskap kommer att kombinera expertisen hos våra två företag, vilket ökar både säkerhet och produktivitet, säger Ziv Binyamini.

Samarbetet föregicks av en förstudie av Foretellix-portföljen och dess potentiella värde i begränsade områden som gjordes 2020 med ett rtesultat som bedöms som framgångsrik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126