23948sdkhjf

Swecon-chef räknar med systemskifte

Även under det första pandemiåret har maskinbranschen rullat på i bra, om än inte i högsta fart. Men samtidigt kan 2020 verkligen ses som ett avstamp för framtiden där Swecons vd Joakim Arndorw ser en omställning med fokus på hållbarhet och miljöansvar.

Visst blev det ett rejält hack neråt när pandemin slog till över hela vår planet. Maskintillverkarna stängde sina fabriker och branschen förberedde sig inför en lång och djup svacka.

Swecon har varit med om nedgångar förut och vi vet att de brukar hålla i sig ett tag. Men inte den här gången. Nu gick det snabbt ner och lika snabbt upp igen – ett tydligt bevis på att det finns en stabil efterfrågan, säger Joakim Arndorw som övertog jobbet som vd för Swecon Anläggningsmaskiner i april förra året, några månader efter pandemins breda utbrott.

Våra kunder har haft fullt upp. Med hjälp av våra digitala verktyg kan vi se att de yngre maskinerna, de som är max sex år, sedan maj 2020 i snitt till och med har gått mer än motsvarande period året innan. Vi ser också att det fortsätter, bland annat tack vare stora investeringar i infrastruktur.

Samtidigt har även medarbetarna i maskinbranschen i likhet med många andra kämpat vidare utan de stora rubriker som till exempel vårdpersonal och lärare gjort sig väl förtjänta av. Många har jobbat hemifrån med de påfrestningar det medför medan andra löst problem ute hos kund eller plockat reservdelar på lagret.

Här har våra medarbetare tagit ett otroligt ansvar och i allra högsta grad bidragit till att verksamheten kunnat rulla på så bra, säger Joakim Arndorw.

Nu fortsätter vi framåt. Vi måste förändra oss, hitta nya sätt att arbeta och bli minst lika bra på den nya, eldrivna tekniken. Det är en oerhört spännande resa som vi har framför oss, hållbarhet och miljöansvar är den enda vägen framåt.

– År 2030 ska 35 procent av alla maskiner som Volvo tillverkar vara elektriska. Vi är snart där. Nyligen lanserade vi de första – två elektriska kompaktmaskiner – se
dan kommer utvecklingen att rulla på, säger Joakim Arndorw.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125