23948sdkhjf

Ökad dammsäkerhet i Dalälven

NCC har tagit hem två kontrakt som ska förbättra säkerheten och öka livslängden för Fortums vattenkraftsanläggningar i Sverige. Det gäller dels ett ramavtal om reparation och underhåll till och med december 2022 och dels förstärkning av Forshuvuds vattenkraftverk i Borlänge.

Många befarar att vi kommer att drabbas av elbrist i Sverige i framtiden. En åtgärd som kan minska eventuell skadeverkan är att öka kapaciteten i de befintliga vattenkraftverken. I många fall har de varit i drift länge och behöver renoveras.

Det gäller bland annat Forshuvuds nuvarande vattenkraftverk i Dalälven som varit i drift sedan 1990, även om vattenkraft har utvunnits på platsen i ett sekel.

I kraftverkets damm finns fyra dammluckor som behöver bytas ut. Luckorna är cirka 8 x 17 meter stora och väger cirka 100 ton styck. I NCC:s uppdrag ingår att anlägga fångdammar för att torrlägga ytan vid dammluckorna i samband med renoveringen och att gjuta fästen för de nya luckorna.

– Vi har länge samarbetat med Fortum i olika projekt. Att vi kan bedriva det här projektet i samverkan gör att vi tillsammans kan effektivisera arbetet och snabbare hitta lösningar i en komplex verksamhet. Genom de säkerhetshöjande åtgärderna kommer Fortum att säkra driften av Forshuvuds vattenverk för lång tid framöver, säger Kenneth Nilsson, affärsområdeschef för NCC Infrastructure.

Byggandet drar igång nu i mars med färdigställande 2024.

Enligt Toni Kekkinen, chef för vattenkraften på Fortum, är investeringar av det här slaget avgörande för att vattenkraften ska kunna fortsätta vara en hörnsten i svensk fossilfri elförsörjning.

Det sammantagna ordervärdet för de två avtalen anges till ungefär 270 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094