23948sdkhjf

De får mest cykelpengar

Trafikverket har gett 26 kommuner totalt 205 miljoner kronor för att främja cykelmöjligheterna.

Enligt ett pressmeddelande kommer pengarna framförallt att gå till att bygga nya gång– och cykelbanor.

Andra planerade åtgärder är att höja standarden på befintliga banor, till exempel genom att bredda dem eller förbättra belysningen.

De kommuner som får mest stöd är:

• Göteborgs stad – 32 miljoner kronor
• Stockholms stad med Region Stockholm – 21,075 miljoner kronor
• Helsingborgs stad – 20,6 miljoner kronor
• Nybro kommun – 15,5 miljoner kronor
• Haninge kommun med Region Stockholm – 15,375 miljoner kronor

Trafikverket ställer motkrav på de kommuner som får pengar i denna cykelsatsning – krav som är högre än de som normalt gäller vid ansökan av så kallade stadsmiljöavtal.

Det kan till exempel handla om att anpassa hastigheten och utforma gator så att de anpassas för gående, cyklister och kollektivtrafik.

Nybro är en av de kommuner som sökt och fått medel för att utveckla sitt cykelnät.

– Det är positivt att en liten kommun som Nybro sökt och beviljats ett omfattande stöd. De får 15,5 miljoner kronor och bland annat ska gång- och cykelbanor byggas i Kungshall. Det är Nybros största bostadsområde, byggt kring 60- och 70-talet. Medelåldern i området är relativt ung och med en förhållandevis stor andel nyanlända. Utrymmet till de nya gång- och cykelbanorna tas från yta som i dag används för biltrafik, berättar Rami Yones, enhetschef på  Trafikverket, i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet ser Trafikverket gärna att fler kommuner söker statligt stöd för hållbar stadsutveckling –  en miljard kronor per år finns att fördelar fram till 2029, förklarar myndigheten i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125