23948sdkhjf

Så ska fusket minskas

En ny kunskapsbank ska bli ett viktigt verktyg i kampen mot fusk och regelbrott i byggbranschen.

Kunskapsbanken öppnades i veckan och enligt Byggföretagen, som är en av flera aktörer bakom initiativet, är tanken att den ska ge seriösa branschaktörer tillgång till viktiga verktyg, kunskap och inspiration kring området sund konkurrens.

– Kunskap och  kompetens är en nyckelfråga i arbetet för en schysst byggbransch fri från fusk, säger Claes Thunblad, nationell samordnare för sund konkurrens på Byggföretagen, i pressmeddelandet.

Alla som verkar i branschen behöver ha bra insikt i vilka lagar och regler som gäller, de behöver också veta hur man använder sig av de kontrollverktyg som finns för att styra bort oseriösa aktörer, tillägger han.

Enligt Byggföretagen vänder sig Kunskapsbanken främst till regionala och lokala aktörer, beslutsfattare och tjänstemän, företag, myndigheter, fack, arbetsgivare och övriga som aktivt verkar för en schysst byggbransch.

–  I Kunskapsbanken har vi paketerat relevant material med reflektionsfrågor, faciliteringsvägledning och råd för hur man kan lägga upp ett samtal eller en workshop tillsammans med andra, säger Claes Thunblad.

Byggföretagen är redan igång med att utbilda medarbetare vid organisationens 26 lokalkontor – de ska få lära sig att använda de verktyg som finns i banken.

– Vi behöver stärka det regionala och lokala arbetet för sund konkurrens och Kunskapsbanken skapar en bra grund för det arbetet, säger Claes Thunblad.

Byggföretagen och elva andra fack och arbetsgivarorganisationer ligger bakom Kunskapsbanken, som, enligt pressmeddelandet, successivt kommer att fyllas på.

– Vi har enats kring en gemensam vision, gemensamma arbetssätt och spelregler som alla aktörer i och kring sektorn ska följa. Det handlar om att forma en attraktiv, sund och säker bygg- och anläggningssektor, säger Claes Thunblad.

Här hittar du Kunskapsbanken.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11