23948sdkhjf

Ledare: Kamp för sund konkurrens

Marknaden är den plattform som avdelats för att människor ska kunna lura varandra. Alla initiativ som syftar till att förändra bilden är välkomna.

Elva arbetsgivare- och arbetstagarorganisationer med anknytning till byggverksamhet har lämnat in en gemensam ansökan till Arbetsmiljöverket om statsbidrag för att motverka brott och andra regelöverträdelser i arbetslivet. Förhoppningen är att få stöd för det initiativ som togs av Byggföretagen och Byggnads 2018 för att nå fram till det som kallas sund konkurrens och schyssta byggen

Vägen dit går bland annat genom nätverksbyggande och genom att samla och tillgängliggöra den kunskap som finns parallellt med samordning av den systematiska kontrollen. Ett väsentligt mål är att ta fram gemensamma avtalskrav och verktyg för ökad kontroll och uppföljning av avtal i samtliga beställarled i byggprocessen. Ambitionen är välbehövlig – för att inte säga nödvändig. Om det ska räcka hela vägen fram krävs dock ett till stora delar nytt tänk bland beställarna av entreprenadtjänster.

Marginalerna i byggbranschen är små och därför finns en stark drivkraft i att hålla nere utgifterna – i värsta fall blir det i form av exempelvis bristande säkerhet, missbruk av arbetskraft och undanhållande av skatt.

Larmrapporterna är många. Bland annat har UC nyligen pekat på att bortåt hälften av de byggrelaterade företag som gick i konkurs förra året var oseriösa.

Byggbranschen dominerar också listan när det handlar om offentliga upphandlingar där det ofta är priset som avgör vem som får uppdraget. I princip ger det goda chanser för den som är duktig på att skriva anbud att få jobbet, inte den som levererar det arbete som ger mest värde för pengarna.

Om branschens jakt på brott och osund konkurrens leder till att beställarna vässar sin upphandlingskompetens och att entreprenadföretagen kan täta till de luckor i organisationen som gör att mindre seriösa aktörer släpps in i kortare eller längre entreprenadkedjor är mycket vunnit.

Marknaden är den plattform som avdelats för att människor ska kunna lura varandra. Alla initiativ som syftar till att förändra bilden är välkomna.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094