23948sdkhjf

Bättre vägar med smarta bilar?

Ny teknik ska göra det möjligt att se hur vägen mår i realtid.

Att laga trasiga vägar i tid förutsätter att man vet var skadorna finns – helst innan de blivit för stora.

Samma informationsbehov finns när vädergudarna slår till – när blir det till exempel så halt att man måste ut och halkbekämpa?

Att skicka ut inspektörer som lusläser alla vägar, hela tiden är förstås omöjligt.

Ramboll ser istället andra tänkbara och mycket lämpligare kandidater – alla – eller åtminstone nästan alla - personbilar som patrullerar det svenska vägnätet.

Enligt företaget finns det fabriksinstallerad mjukvara i vanliga personbilar som gör att bilens befintliga sensorer kan användas för att analysera vägskicket i realtid.

Data om till exempel ojämnheter, störningar, friktionsdata (halka) med mera kan då samlas in och visas i ett digitalt gränssnitt, förklarar Ramboll.

Med dessa fakta på plats kan väghållaren planera och prioritera röjningsinsatser – innan olycksrisken är för stor, noterar företaget som utvecklat tekniken tillsammans med Linköpingsbaserade Nira Dynamics.

– Kommunerna har stora underhållsbehov och måste i dag ofta prioritera oförutsedda skador som rapporterats in av invånarna. Med tekniken från Nira kan vi få realtidskunskap om vägarnas skick så att insatser kan sättas in i rätt tid och på rätt plats. Kommunerna kan använda skattebetalarnas pengar klokare samtidigt som invånarna får bättre och säkrare vägar till skola och arbete, säger Peter Ekdahl, affärsområdeschef på Ramboll, i pressmeddelandet.

Tjänsten är en del av Rambolls digitala plattform Waywize.

–  Inom Waywize använder vi data för att kunna skapa samhällsnytta med åtgärder som är baserade på fakta. Tekniken från Nira blir ett välkommet komplement för att skapa förutsättningar för hållbarhet både ekonomiskt, klimatmässigt och socialt, säger Peter Ekdahl.

–  Det känns väldigt spännande att inleda ett samarbete med en av nordiska marknadens stora spelare inom vägunderhåll, säger Lisa Åbom, vd på Nira Dynamics, i pressmeddelandet.

Enligt Ramboll gör Niras algoritmer att vägbanans ytskikt övervakas på ett sätt som tidigare inte varit möjligt, i större områden och med högre frekvens.

– Att dra nytta av båda våra företags erfarenheter och bakgrund kan skapa nya möjligheter för produktutveckling som skänker nytta till kommuner i hela Sverige och Finland. Tillsammans kan vi effektivisera och förbättra vägunderhållet, för att skapa bättre vägar överallt, säger Lisa Åbom.

Enligt Ramboll finns tekniken redan i dag i över 200 000 datasamlande bilar, utrullningstakten uppges dessutom vara hög och Ramboll hävdar att över två miljoner bilar ska fått tekniken innan året är slut – och att det möjliggör en täckning över hela Europa.

Ramboll och Nira Dynamics har tecknat återförsäljaravtal i både Sverige och i Finland.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.142