23948sdkhjf

”Genomskinlig” lastskopa från Doosan

Kameror och speglar är inte ovanliga när illusionister ger sin publik de mest häpnadsväckande upplevelser. Det har Doosan tagit fasta på i jakten på ökad säkerhet och använder nu kameror för att ge hjullastarförare en känsla av att skopan är genomskinlig.

För en hjullastarförare har området framför maskinens skopa alltid inneburit ett riskmoment i och med att skopan skymmer sikten. Det vill nu Doosan komma till rätta med med hjälp av modern digital kamerateknik.

Både för oss på Maskinia och för Doosan är säkerheten i och kring våra maskiner av högsta vikt. Detta system som nu Doosan håller på att utveckla och är i slutfasen med, kommer att skänka varje maskinförare mycket bättre sikt av sitt arbetsområde och därmed skapa en ökad säkerhet kring maskinen, säger Daniel Gustavsson, marknadsanvarig hos Doosans svenska generalagent Maskinia.

– Systemet bygger på att det sitter en kamera på axeln och en kamera på taket, dessa bilder läggs samman och visas på en display i hytten. På så sätt skapas effekten av att du ser igenom skopan.

Genom att skopan inte längre blir ett hinder i siktfältet, uppstår inga blinda zoner framåt, något som inte bara ska öka säkerheten utan också förbättra effektiviteten vid såväl lastning som förflyttning.

Såväl Doosan som Maskinia har gott hopp om att produkten ska bli en storsäljare i en värld där säkerhet och produktivitet blir allt mer efterfrågat. Doosan har exempelvis patentsökt systemet i bland annat Europa, Nordamerika, Kina och på den sydkoreanska hemmamarknaden.

– Systemet testas för närvarande i England. Vi hoppas att få detta till Sverige efter sommaren och vår tanke är då att utrusta en av maskinerna som kommer hem med detta och sedan demonstrera, säger Daniel Gustavsson.

Systemet levereras som ett kit och kan sättas på plats i Sverige. Det kan alltså användas även på äldre maskiner.

De nya hjullastarna i 7-serien kommer även att utrustas med det säkerhetssystem som redan finns i Doosans bandgrävare i 7-serien. Säkerhetssystemet består av 360-graders kameror och Ultra Sonic-sensorer där föraren via sin display ser arbetsområdet kring hela maskinen och samtidigt blir varnad via ljud och ljus om något eller någon kommer innanför arbetsområdet.

– Allt för att arbetsområdet kring våra Doosan-maskiner ska vara så säkert som möjligt, säger Daniel Gustavsson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.094