23948sdkhjf

Säkrare slangar under jord

Epiroc lanserar en ortdrivningsrigg med intern hydraulik.

Enligt Epiroc är deras  Boomer M20 ovanlig – det ska vara världens första ortdrivningsrigg med intern hydraulik och beskrivs som nästa generation inom gruvbrytning.

Epiroc Boomer M20 uppges vara konstruerad och byggd så att hydraulik, givare och kablar ska vara skyddade.

Detta ska komma väl till pass under jord – där hydraulslangar lever farligt  och riskerar att skadas av fallande sten, skärvor med mera.

I Boomer M20 ska slangarna vara skyddade, behovet av reparationer ska minska och därmed också risken för oplanerade stopp, hävdar Epiroc.

Riggen ska alltså kunna jobba på längre – även under riktigt tuffa förhållanden, lovar Epiroc.

– Boomer M20 har utvecklats i nära samarbete med nyckelkunder och är resultatet av omfattande forskning och fältprov. Det här är det perfekta valet för gruvbolag och entreprenadföretag som vill bräcka konkurrenternas borrning med hjälp av innovation, säger Niklas Berggren, Global Product Manager Face Drilling Equipment på Epiroc, i ett pressmeddelande.

Epiroc lyfter också fram att riggen har automatiserade funktioner som uppges ge högre prestanda, tillförlitlighet och kvalitet.

Företaget nämner till exempel fjärrmanövreringsfunktioner och digitala borrplaner  – som ska öka både tillförlitligheten och kvaliteten genom hela borrcykeln.

Operatören ska till exempel kunna justera och ladda ner borrplanerna även längst fram i stuffen – tack vare  High Performance Development och detta ska i sin tur eliminera behovet av justeringar på ytan, förklarar företaget.

–Med digital borrplanshantering blir borromgångarna längre, mer exakta och ger betydligt mindre överberg. Vi har sett en total kostnadsbesparing på upp till 25 procent och en produktivitetsökning på upp till 40 procent, säger Niklas Berggren.

Arbetsmiljön ska också bli säkrare, lovar Epiroc. Till exempel gör fjärrstyrningen att operatören kan stå på säkert avstånd från riskområden, förklarar företaget.

– Säkerheten har funnits med oss sedan dag ett. Det är vår högsta prioritet och vi har gjort stora ansträngningar för att förbättra säkerheten för operatörerna med den här riggen, säger Niklas Berggren.

En annan finess är de flerfunktionella styrspakarna som ska göra det möjligt för operatörerna att hela tiden hålla ögonen på arbetsuppgiften.

Epiroc lyfter också fram hytten, som uppges vara konstruerad för att ge optimal sikt, med en bullernivå på 65 decibel.

Som tillval finns en batteridriven drivlina, något som Epiroc anser ger ytterligare besparingar när det gäller både hälsa, underhåll, ventilation och kylning.

–  Med den inbyggda laddaren behöver operatören inte planera för laddning. Det sker istället automatiskt när maskinen är ansluten till elnätet för borrning. Tack vare högkapacitetsbatteriet har Boomer M20 en fantastisk räckvidd och det finns inget som stör driftcykeln, säger Niklas Berggren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095