23948sdkhjf

Mer återvunnet i Swerocks ballast

En ny serie ballastprodukter som innehåller mellan 50 och 100 procent återvunnet material lanseras nu av Swerock som utlovar egenskaper som är likvärdiga med helt jungfruligt material.

Bygg- och anläggningssektorn förbrukar mycket resurser och genererar dessutom stora mängder avfall. Sedan länge finns dock ambitioner att bland annat återvinna så mycket som möjligt av exempelvis schaktmassor eller entreprenadberg från tunnelsprängningar.

Nu tar Peabs dotterbolag Swerock ett kliv till i det arbetet genom att lansera det nya varumärket Eco-Ballast, produkter utvecklade för specifika bygg- och anläggningsändamål.

Råvarorna kan vara industriella biprodukter eller överskott från bygg- och anläggningsprojekt. En del produkter utlovas bestå av enbart återvunna massor, men även i övriga produkter ska andelen återvunnet material vara minst 50 procent. Anledningen är i de fallen, enligt företaget, att en viss inblandning av jungfrulig ballast ger ett bättre resultat vid användning.

– I Swerock finns styrkan att hantera hela värdekedjan, från utvinning till återvinning. Det ger oss förmåga att skapa flexibla och konkurrenskraftiga lösningar. Med lanseringen av Eco-Ballast står vi väl rustade att uppfylla kundernas och samhällets förväntningar – i dag och i framtiden, säger Swerocks vd Karl-Gunnar Karlsson.

Satsningen på Eco-Ballast gör vi dels för att nå våra egna miljömål, men också för att möta nya beställarkrav. Vi förlänger livslängden på det vi en gång har utvunnit, och skapar affärer på en växande marknad för återvunna material.

Produkterna är CE-märkta och dessutom miljö- och hälsodeklarerade, allt verifierat genom tredjepartsgranskning. Eftersom tillgången på råvaror för återvinning varierar såväl över tid som geografiskt kan även utbudet av de produkter som ingår i serien göra det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094