23948sdkhjf

Ökade befogenheter föreslås för Tullverket

Från och med i höst kan det bli betydligt svårare att passera den svenska gränsen med stöldgods, exempelvis maskiner för entreprenadverksamhet och lantbruk. Det föreslås i en lagrådsremiss som just överlämnats till Lagrådet.

Internationella stöldligor står för en stor del av tillgreppsbrottsligheten i Sverige. Det menar både berörda myndigheter och regeringen. Trots det är Tullverkets möjligheter att ingripa små. Undantag finns dock, exempelvis vid smuggling av narkotika, vapen eller explosiva varor.

Regeringen betonar att förslagen i en färsk lagrådsremiss är ett sätt att bekämpa den organiserade brottsligheten. En viktig punkt är att ge Tullverket utökade befogenheter som tillåter ingripanden vid bland annat misstanke om människohandel, penningtvätt eller stöldgods, något som länge efterfrågats av både Tullverket och Polismyndigheten.

Enligt förslaget ska en tulltjänsteman exempelvis kunna hålla inledande förhör och även i övrigt vidta primära utredningsåtgärder i samband med ingripandet. Tulltjänstemännen föreslås också få befogenhet att gripa en misstänkt och ta egendom i beslag. I vissa fall ska även fängsel och kroppsvisitation tillåtas.

Den föreslagna förändringen hälsas med glädje av såväl försäkringsbolag som maskinbranschen. Enligt Larmtjänst efterlystes 252 entreprenadmaskiner/redskap och 53 traktorer under förra året – flertalet återfinns aldrig och bland annat Larmtjänsts bedömning är att flertalet maskiner lämnar Sverige.

Bedömningen är också att förra årets siffra förmodligen hamnat förhållandevis lågt eftersom covid-19-pandemin satt stopp för en stor del av transporterna över landsgränserna.

Förhoppningen är nu att lagrådsremissen ska godkännas och att den nya lagen ska träda i kraft 1 augusti i år.

Kommentera en artikel (3)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11