23948sdkhjf

Säkerhet borde väga tyngre än pris

Trafikanternas beteende vid vägarbeten blir allt sämre samtidigt som beställaren ofta prioriterar pris på bekostnad av säkerhet. Det hävdar Peab Asfalt, vars arbetschef i väst, Morgan Johansson, nu inom sina projekt finansierar en lotsorganisation vid vissa utsatta arbeten.

Det ska mycket till innan en väghållare accepterar en omledning av trafiken i samband med vägarbeten. Ofta tillåts dessutom förhållandevis höga hastigheter, hastigheter som ändå ofta överskrids av passerande fordonsförare.

Enligt Peab Asfalt upplever många i branschen att säkerheten för vägarbetare får stå tillbaka vid upphandling. Budskapet är att den som föreslår åtgärder för ökad säkerhet blir för dyr och förlorar kontraktet. Företaget hänvisar också till en studie som VTI utfört på uppdrag av Trafikverket, där slutsatsen är att priset är avgörande när vägarbeten upphandlas.

Arbetschefen Morgan Johansson, som ansvarar för företagets infrajobb i region väst, har därför valt att själv inom sina projekt bekosta en lotsorganisation som används vid vissa utsatta arbeten. Så sker även då inga krav på detta ingår i upphandlingen, vilket betyder att ingen ersättning utges för arbetet.

Vi prutar aldrig på pengarna som tillhör trafikanordningskoderna. Dessvärre ser man att vissa företag inte tar upp allt i anbudsskedet och därför tar genvägar vid utförandet, vilket är väldigt tråkigt, säger Morgan Johansson.

Samtidigt är det viktigt att även beställaren förstår hur vägarbetarnas vardag ser ut och de risker de utsätts för när beställaren inte vill betala för den ökade säkerheten.

Vi har ständigt en dialog med beställaren där vi påpekar att överledning eller omledning hade varit det bästa ur arbetsmiljöhänseende, men tyvärr händer det alltför sällan att det ändras till vår fördel. Det kommer att bli tuffare och tuffare med trafikanterna i framtiden och vi ser att beteendena blir sämre och sämre. Därför är det en absolut nödvändighet att vi flyttar fram våra positioner och ger våra medarbetare en trygg och säker arbetsmiljö och försöker påverka så gott vi kan, säger Morgan Johansson.

En viktig del i det arbetet är att rapportera alla händelser som sker under arbetet. Det kan vara att någon blir träffad av backspeglar från bilar som kör förbi, bilar som kör fel och hamnar inom arbetsområdet eller att någon blir arg, hotar eller beter sig illa för de tycker att vägarbetet stör deras framfart.

Förhoppningen är att händelserapporter direkt från arbetsplatserna ska ge ökad tyngd till de åsikter och förslag på förbättringar som framförs till bland annat den största beställaren, Trafikverket.

Bedömningen är att dessa rapporter från utförarna uppskattas eftersom de underlättar möjligheten att lyfta frågorna internt inom beställarorganisationen.

Våra medarbetare har familjer som vill att de ska komma hem efter arbetsdagens slut, säger Morgan Johansson.

Väl så viktigt är att den inställningen smittar av sig till såväl beställare som förbipasserande.

Läs även om Peabs interna TA-organisation här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126