23948sdkhjf

Mer kraft i danska hjulgrävare

Om motorerna ändå ska ta klivet från från steg IV till steg V kan hela maskinen uppgraderas. Det menar i varje fall Hydrema som passade på att bland annat öka såväl effekt som vridmoment när hjulgrävarna i MX-serien fick ny motor.

Med en transporthastighet på 35 kilometer i timmen rör sig Hydremas nya hjulgrävare i MX-serien snabbt mellan olika uppdrag i exempelvis innerstadsmiljöer. Med den steg V-anpassade motorn minskar dessutom utsläppen trots att både motoreffekt och vridmoment vässats i den nya G-generation som även utrustats med företagets nya telematiksystem som standard.

Uppgraderingen gäller hela serien som omfattar storlekar från 14 till 19 ton samt de två specialmaskinerna med rälshjul.

Motorn på 175 hästkrafter levereras av Cummins som löst de skärpta utsläppskraven med hjälp av två katalysatorer och partikelfilter i en kompakt enhet. Motorerna har ett maximalt vridmoment på hela 780 Newtonmeter vid 1 500 rpm, vilket är 15 procent mer än föregående generation.

Nästan alla arbetsuppgifter kan utföras med minsta möjliga bränsleförbrukning och lägsta möjliga ljudnivå. Hjulgrävare är kända för att använda många olika arbetsredskap. Därför är hög motoreffekt och branschens högsta hydrauliska effekt på upp till 407 liter per minut avgörande. Det stora kraftöverskottet gör det möjligt att utföra även krävande arbetsfunktioner vid låga varvtal, säger Hydremas utvecklingschef Thorkil K Iversen.

Företaget använder en elektroniskt reglerad drivmotor med automatisk retarder, vilket tillsammans med uppdaterad effektreglering och farthållare utlovas säkerställa optimal prestanda och komfort under körning.

Den separata hydrostatiska kretsen för svängfunktionen med separat hydraulpump finns kvar sedan tidigare modeller. Lösningen gör det möjligt att återvinna svängbromsenergin och göra svängfunktionen oberoende av andra grävfunktioner.

– Det säkerställer högre effektivitet, bättre bränsleekonomi och smidiga följsamma rörelser när man använder flera funktioner samtidigt, lovar Thorkil K Iversen.

Svängfunktionen har utvecklats på ett sätt som utlovas ge bekvämare och smidigare körning. Vinkelsensorer på hytten och en ny programvara anpassar ständigt systemets hydraulik och bromsfunktion till alla belastningar.

– Vi har förfinat svängbromsen för att säkerställa bättre start av svängrörelsen i sluttningar. Vi har valt att kalla den steglösa övergången från automatisk svängbroms till aktiv svängning av överbyggnaden ”Soft-Start", säger Thorkil K Iversen.

Företagets nya avancerade telematiksystem ingår som standard i den nya G-serien och samlar fortlöpande in data om bland annat motor, transmission och hydraulik.

Information om bland annat temperaturer, oljetryck, bränsleförbrukning och aktuell bränslenivå samlas in och visas i webbportalen eller i operatörens telefon. Systemet samlar även in eventuella felkoder för att säkerställa att service och reparationer kan utföras så exakt och effektivt som möjligt.

– Maskinens programvara kan även uppdateras på distans via GSM-nätverket, vilket sparar in på behovet av fysiska besök av servicepersonal. Alla dessa funktioner är till för att garantera maskinägaren kortast möjliga driftstoppstid och mest effektiva drift, säger Thorkil K Iversen.

Bland G-seriens tillval finns sju extra LED-arbetsbelysningar, intelligent centralsmörjning som justerar smörjmängden efter arbetsförhållandena och en 360-graders kamera.

– Vi vet att många kör med en vagn efter hjulgrävaren. Därför kan vi även installera ett tvåkretssystem för vagnbromsen som tillval, säger Thorkild K Iversen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.095