23948sdkhjf

Dyrare att fuska med kör- och viloregler

Från och med 24 maj blir det mer kostsamt för åkerier att bryta mot gällande kör- och vilotidsregler. Det gäller inte minst för utländska åkerier som dessutom ska åläggas att betala avgiften omedelbart, enligt ett förslag från regeringen.

– Det ska vara ordning och reda på våra vägar och schyssta villkor för yrkesförarna. Nu ser vi till att åkerier som bryter mot kör- och vilotidsreglerna får betala höjda sanktionsavgifter. Det ska kosta rejält för företag som utnyttjar sina chaufförer. För mig är det orimligt att företag ska kunna tjäna pengar på usla arbetsvillkor och dålig trafiksäkerhet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Sommaren 2020 antog EU-parlamentet det så kallade mobilitetspaketet. Reformen baseras på nya bestämmelser som förväntas bidra till bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens och ökad trafiksäkerhet i hela den europeiska transportsektorn.

Bland annat införs ett tydligare förbud mot att tillbringa den ordinarie veckovilan i fordonet och krav på att åkerierna ska organisera verksamheten så att förarna regelbundet kan återvända hem. Detta är viktigt för att förarna inte ska tvingas vara hemifrån under orimligt långa tider och inte behöva bo i en lastbil längs vägarna.

För att detta ska få genomslag beslutar regeringen nu att införa sanktionsavgifter för de transportföretag som inte följer reglerna.

För att inte utländska transportföretag som bryter mot kör- och vilotidsreglerna ska kunna smita undan de nya sanktionsavgifterna har regeringen även beslutat att de ska betala avgiften omedelbart vid en vägkontroll.

Dessutom får polisen befogenhet att hindra det aktuella fordonet från att fortsätta resan, till exempel genom att klampa fordonet, tills avgiften är betald.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078