23948sdkhjf

Boliden satsar dryg miljard i Kristinebergsgruvan

Boliden har beslutat att investera 1 250 miljoner kronor med syfte att utvidga Kristinebergsgruvan mot Rävlidenmineraliseringen.

Merparten av investeringen är villkorad av erhållet tillstånd för produktionsökning. Expansionen förväntas bidra till att anrikad volym i Bolidenområdet ökar till 1,8 Mton.

–  Detta är ett mycket angeläget steg i att framtidssäkra hela Bolidenområdet. Utvidgningen och modernisering av gruvan kommer ske i flera steg där vi naturligtvis också kommer utvärdera möjligheter för fossilfri teknik. Parallellt kommer vi även fortsätta med prospekteringsinsatser i området, säger Stefan Romedahl, direktör affärsområde Gruvor.

Boliden har lämnat in en ansökan om utvidgad produktion i Kristinebergsgruvan till Mark- och miljödomstolen. Samtidigt har beslut fattats att genomföra förberedande investeringar i bland annat infrastruktur och vattenrening. Villkorat av att ansökan godkänns fullföljer Boliden investeringen vilket bland annat inkluderar en ny ramp samt en ny krossanläggning.

En genomförd utvidgning innebär, utöver ökad gruvproduktion, att livslängden för Kristinebergsgruvan förlängs samt att kapacitetsutnyttjandet i Bolidenområdets anrikningsverk förbättras.

Genomförd prospektering av Rävlidenmineraliseringen har resulterat i 8,4 Mton antagen och indikerad mineraltillgång med möjlighet till ytterligare tillskott. Fyndigheten innehåller koppar, zink, bly, silver och guld.

Produktion förväntas inledas under 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094