23948sdkhjf

Ännu fler Volvolastare till försvaret

Efter ett tätt samarbete med stort fokus på lite oväntade detaljer ska 72 Volvolastare vara redo för militärtjänst.

2018 tecknade Försvarsmakten och Swecon ett ramavtal som innebar att fyra olika typer av hjullastare skulle levereras: L35, L60, L90 och L110.

Det tvååriga avtalet förnyades i fjol och enligt ett pressmeddelande har ett antal nya och specialanpassade hjullastare levererats årligen – de flesta av dem i en militärgrön nyans.

Nu ska ännu fler maskiner ta plats i försvarets maskinpark.

– Vi har just nu order inne på 72 maskiner i olika storlekar. 48 militärgröna Volvo L35, L60 och L110 ska levereras till armén, medan 24 stycken Volvo L90 ska till flygvapnet, säger Tomas Nieminen, Manager Project Sales på Swecon, i pressmeddelandet.

De drygt 70 maskinerna ska levereras till anläggningar i olika delar av landet i år och början av 2022.

Det är dock inga dussinmaskiner som rycker in, försvarsmakten har haft möjlighet att påverka maskinerna redan i ett tidigt skede, förklarar Jonas Sandell, systemingenjör med fokus på flygbasmateriel vid FMV, i pressmeddelandet.

– De har varit med på konstruktionsmöten hos Swecon och har haft möjlighet att tycka till om maskinen från början, innan vi gör seriebeställning.

Enligt Jonas Sandell har samarbetet med Swecon fungerat väldigt bra.

– Vi har tät kontakt och betar av frågeställningar allt eftersom de kommer upp – inte minst när det gäller det omfattande arbetet med dokumentationen.

Han noterar att alla instruktioner och all information måste anpassas för militärt bruk – med de rätta militära förrådsbeteckningarna, med alla specialanpassningar tillagda och med ett så tydligt innehåll att värnpliktiga kan utbildas utifrån det.

– Här har jag och de som sköter dokumentationen hos oss kontinuerlig dialog med Tomas Nieminen, som är vår huvudsakliga kontakt på Swecon, så att vi tillsammans säkerställer att allt blir rätt och riktigt, säger Jonas Sandell.

Thomas Nieminen uppger att det är roligt att FMV förlängt kontraktet.

–  I och med att det är politiskt styrt hur mycket pengar de har att röra sig med garanteras vi ingen exakt volym, men det har rullat på rätt så bra hittills och verkar lovande framåt också, säger han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078