23948sdkhjf

Epiroc leder projekt för hållbar gruvdrift

Utvecklingen av ny teknik, metoder och processer som möjliggör en mer hållbar och effektiv koldioxidneutral gruvdrift står i fokus i ett EU-projekt som koordineras av Epiroc och med deltagande av bland annat Boliden.

Epiroc har startat ett EU-finansierat samarbetsprojekt tillsammans med flera gruvbolag, utrustnings- och systemtillverkare och universitet. Projektet, som som fått namnet Nexgen Sims, ske ge stöd för utvecklingen av ny teknik, metoder och processer som möjliggör en mer hållbar och effektiv koldioxidneutral gruvdrift. Givetvis ligger mycket fokus på framtidens gruvarbetare och säkerhet, till exempel genom att utveckla autonom teknik för gruvinspektion.

En viktig del i projektet är att utveckla och testa autonoma koldioxidneutrala gruvprocesser. Viktiga inslag för att nå målet är användning av batterielektrisk gruvutrustning, fullt utnyttjande av 5G för optimal uppkoppling och positionering, autonom hantering av material, AI-driven övervakning av trafik och flottor samt samarbete mellan maskiner.

På maskinsidan medverkar Epiroc bland annat med lastaren Scooptram ST14 Battery och gruvtrucken Minetruck MT42 Battery.

Epiroc har också fått rollen som koordinator av projektet. I övrigt medverkar gruvbolagen Boliden, Agnico Eagle Finland, KGHM Polska, K+S och OZ Minerals; tjänste- och systemleverantörerna Ericsson, Mobilaris MCE, Afry och KGHM Cuprum; affärsutvecklingsbolaget LTU Business samt Luleå tekniska universitet och RWTH Aachen University. Samtliga medverkande har sin bas i Europa – med ett undantag, OZ Minerals som har sin hemvist i Australien.

Samarbete och partnerskap bland intressenter med olika kompetensområden blir allt viktigare för att framgångsrikt kunna avancera komplexa digitala och automatiserade system som kommer att förbättra gruvindustrins miljöpåverkan, arbetsmiljö och produktivitet, säger Helena Hedblom, Epirocs vd och koncernchef.

Nexgen Sims, som står för Next Generation Carbon Neutral Pilots for Smart Intelligent Mining Systems, startade 1 maj och kommer att pågå till 30 april 2024. Projektets totala budget är 16 miljoner euro.

Nexgen Sims bygger på det EU-finansierade Sims som också koordinerades av Epiroc. Sims pågick mellan 2017 och 2020 och spelade en viktig roll i arbetet med hållbar gruvdrift, delvis genom att använda batterielektriska maskiner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094