23948sdkhjf

Schaktfri ledningsförnyelse låter trafiken rulla i Malmö

När en cirka 300 meter lång spill- och dagvattenledning skulle förnyas i hjärtat av Malmö fanns en hake, ledningen ligger på cirka fyra meters djup under bland annat Värnhemstorget, en viktig knutpunkt för trafiken. Lösningen blev schaktfri ledningsförnyelse.

Här på Värnhemstorget är schaktfri ledningsförnyelse mer eller mindre det enda alternativet för att hela torget inte ska behöva stängas av och grävas upp under en lång period, säger Cennet Petersson, ansvarig för nyckelkunder och marknadsansvarig på Aarsleff Rörteknik, som på uppdrag av VA Syd ska förnya ledningen.

Tack vare vårt homogena foder som vi vränger in i ledningen med hjälp av vattentryck kan vi förnya den långa ledningen i en enda installation. Annars hade man behövt göra fler och mer omfattande installationer eftersom ledningen ändrar riktning på flera ställen. Fodret som vi använder letar sig själv fram genom både riktningsavvikelser och storleksvariationer. När den nya ledningen är på plats förväntas den hålla i cirka 100 år, säger Cennet Petersson.

Som en del av Malmö stads underhållsarbete ska en 300 meter lång spill- och dagvattenledning med diametern 1 200 millimeter ett nödvändigt lyft. En försvårande omständighet är att ledningen är förlagd cirka fyra meters djup under bland annat Värnhemstorget med mycket folk och trafik i rörelse.

Arbetet genomförs nu med hjälp av schaktfri ledningsförnyelse och flexibla foder, en metod som innebär att ett nytt rör bildas inuti det gamla utan att gräva. Ledningen blir som ny på bara ett par dagar, trafiken behöver inte stängas av samtidigt som koldioxidutsläppen kan begränsas.

Metoden innebär att entreprenören vränger in ett foder av hartsimpregnerad polyester inuti den gamla ledningen och när fodret är på plats härdas det till ett rör som utlovas vara hårt, stabilt och slittåligt.

För att kunna utföra arbetet måste det befintliga vattnet som rinner i ledningen avledas. Vi har konstruerat en avancerad förbipumpning av dag- och spillvattnet genom provisoriska ledningar. Vattnet pumpas genom de provisoriska ledningarna hela vägen – förbi både vägar och korsningar. Allt för att undvika störningar för stadens invånare som kan leva på precis som vanligt, säger Cennet Petersson.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.078