23948sdkhjf

Rönnbäckens nickelfyndighet ses över

Bluelake Mineral har beslutat att inleda en översyn av strategiska alternativ för sitt dotterbolag Nickel mountain som innehar nickelprojektet Rönnbäcken i Storumans kommun, Västerbottens län.

Rönnbäcken är en av de största, oexploaterade nickelfyndigheterna i Europa med potential att utgöra en strategisk resurs för både den europeiska batteribranschen och stålbranschen skriver Bluelake mineral.

Rönnbäckenprojektet består av tre stora nickelbärande ultramafiska mineraliseringar inom en radie på 10 kilometer och kan utgöra underlag för en framtida gruvdrift.

Mineraltillgångarna är bedömda i enlighet med den kanadensiska standarden NI 43-101 för snart tio år sedan tillsammans med en preliminär ekonomisk lönsamhetsbedömning.

Enligt dessa studier innehåller Rönnbäckenprojektet en mineraltillgång om 668 miljoner ton med en genomsnittlig halt av 0,176 procent nickel.  En produktion om 26 000 ton högkvalitativt nickelkoncentrat per år bedöms vara möjlig under 20 år.

Det skulle göra Rönnbäcken till en av de största, oexploaterade nickelfyndigheterna i Europa.

2010 respektive 2012 beviljades Nickel Mountain tre bearbetningskoncessioner för Rönnbäckenprojektet. Bearbetningskoncessioner gäller normalt i 25 år.

Nästa fas av utvecklingsprocessen är att genomföra en förstudie och att ansöka om ett miljötillstånd för att kunna påbörja gruvdrift i Rönnbäcken.

Kostnaden för att genomföra en förstudie och att ansöka om miljötillstånd för Rönnbäckenprojektet kommer att bedömas parallellt med utvärdering av finansieringsalternativ.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078