23948sdkhjf

Snabb tungviktare med gruvklassad hytt

Komatsu lanserar en ny bandgrävare, en jätte på drygt 200 ton som ska kunna lasta tipptruckar snabbare än föregångaren.

Enligt ett pressmeddelande är det en starkare steg V-motor och ny styrning för både motor och hydraulpumpar som fått rejäl fart på nya  PC2000-11 – Komatsu lyfter särskilt fram att den nya grävaren är snabbare än klassiska PC200-8 och utlovar upp till tolv procents ökad produktivitet jämfört med serie 8.

Enligt Komatsu är det högre motoreffekt och ny motor/pumpstyrning som lett till förbättringen för maskinen, ska ska lasta tipptruckar i storleken 60-150 ton.

Hydraulsystemet ska kunna känna av belastningen och därefter optimera flödet, maskinen ska dessutom kunna användas i olika arbetslägen.

PC200-11 ska uppfylla utsläppskraven enligt steg V, efterbehandlingssystemet kräver dock inget Ad-blue noterar Komatsu.

Företaget lyfter också fram att maskinen som standard har en hydrauliskt manövrerad in/urstegstrappa  med 45° lutning, och Komatsus neutrallägesdetektering.

Det finns också ett system med sju kameror som, via en separat färgpekskärm, ska ge föraren ett 360-graders fågelperspektiv. Det ska därmed bli möjligt att se om ett fordon kommer in eller lämnar maskinens arbetsområde.

Enligt Komatsu ska det också vara lätt att komma åt de viktigaste komponenterna, tack vare bredare avsatser och större utrymme i motorrummet.

Den nya modellen ska vara tåligare, med kraftigare och starkare bomsektion och ram, underrullar med större diameter och förbättrade tätningar i hydraulcylindrarna, lovar Komatsu.

De nya tätningarna i grävaggregatets hydraulcylindrar ska dessutom göra att maskinen kan arbeta störningsfritt även i riktigt svåra förhållanden, hävdar företaget.

Nya PC200-11 har ett förstärkt grävaggregat och en ny gruvklassad förarhytt med ökat benutrymme, förbättrad sätesjustering, klimatautomatik, luftfjädrat förarsäte med integrerade reglage och justerbara armstöd, lägre ljudnivå, en sju tum stor färgmonitor med flera funktioner och en dedikerad 10,4-tums KomVision-färgpekskärm

Andra finesser är maskinstatusrapporter och bypassensor för hydrauloljefilter, som standard finns dessutom KomVision, Komatsus övergripande maskinövervakningssystem och nödavstängningskontakter (fem strategiskt placerade kontakter som ska göra det möjligt att stänga av maskinen totalt med ett knapptryck).

Grävaren har LED-lampor runtom och det finns en automatisk motoravstängning vid tomgång, det sistnämnda ska enligt Komatsu reducera både bränsleförbrukningen och utsläppen.

Företaget lyfter också fram olika system som ska underlätta maskinägandet, till exempel Komtrax steg 5, Komtrax Plus och underhållsprogrammet Komatsu Care.

–  Aktivera det nya "Power Plus" arbetsläget och du får uppleva en häpnadsväckande lastkapacitet. För att matcha de extraordinära krafterna är ram, bom, sticka och undervagn förstärkta, allt för att säkerställa livslängden, även under de mest extrema förhållanden, säger Gregory Peeters, produktchef för Komatsu Europe i pressmeddelandet.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078