23948sdkhjf

Sveriges första hybridvält i drift

Nästa steg i Peab Asfalts ambitioner att minska klimatpåverkan är inköpet av vad företaget beskriver som Sveriges första hybridvält. Genom att tanka med HVO minskar klimatbelastningen ytterligare.

Det känns verkligen bra att vi får möjligheten att använda en vält i produktionen som gynnar miljön. En stor fördel med välten är att bränsleåtgången minskar och tack vare detta minskar vi våra koldioxidutsläpp, något som vi ser som ytterligare en positiv effekt. Det blir mer och mer fokus på miljön bland maskiner och även i kontrakten skärps kraven på miljöklassningen, något vi välkomnar, säger Morgan Johansson, arbetschef Peab Asfalt.

Enligt Peab Asfalt har nu Sveriges första hybridvält köpts in. Valet föll på en 9,5-tons asfaltvält från Bomag som dessutom är utrustad med det intelligenta packningssystemet Asphalt Manager.

Företaget räknar med att hybridlösningen innebär en bränslebesparing på cirka 20 procent. Redan där noteras kraftigt minskade utsläpp, vilket minskas ytterligare eftersom avsikten är att använda HVO i stället för diesel.

Med hjälp av Asphalt Manager håller föraren hela tiden koll på packningsbehovet. Systemet reglerar bland annat vibroelementen i valsen efter packningsgrad och meddelar när asfalten är tillräckligt packad. Det ger färre onödiga överfarter, bättre kvalitet och mindre förbrukning.

Samtidigt lovar tillverkaren en produkt som är till 98 procent återvinningsbar.

– Det här är ett steg i rätt riktning och en viktig pusselbit mot grönare, säkrare och smartare maskiner. Vi jobbar kontinuerligt med utvecklingsprojekt inom dessa viktiga områden. Det gäller alla våra maskinkategorier, säger Niklas Engblom, maskinansvarig, Peab Asfalt.

Ytterligare ett exempel på hur klimatavtrycket kan begränsas är att företaget beslutat att alla maskiner som köps in för användning i Norden – från leverantörer som kan erbjuda det – ska vara utrustade med så kallat eco-stopp för att förhindra onödig tomgångskörning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11