23948sdkhjf

Häftigt projekt för WSP

WSP samlar sina teknikområden för ett nytt berguppdrag – sex bergsalar ska anläggas på 120-140 meters djup.

I över 30 år har kortlivat låg-och medelaktivt avfall hanterats i ett slutförvar i Forsmark –  ett bergrum 50 meter under Östersjöns botten.

I detta förvar har man till exempel lagrat driftavfall från svenska kärnkraftverk men också  avfall från sjukvård, forskning och annan industri.

När flera svenska kärnkraftverk nu rivs räcker detta förvar inte till – anläggningen måste därför byggas ut.

Tanken är att bygga sex bergssalar, 255-275 meter långa, på 120-140 meters djup.

Projektet anses vara teknisk utmanade och WSP (tillsammans med Golder, som numera införlivats i WSP) och Amberg fått uppdraget att sköta detaljprojekteringen.

Uppgiften går bland annat ut på att detaljprojektera och ta fram bygghandlingar för utbyggnaden, beskriva berguttag och bergförstärkning samt detaljprojektera infästningar till berg.

Enligt ett pressmeddelande kommer WSP att behöva involvera flera teknikområden för att klara detta, till exempel bergteknik/geologi och konstruktion.

– Detta blir därmed ett härligt startskott för WSP och Golder som med vår sammanslagna expertis gör det första uppdraget tillsammans som ett företag. Det känns väldigt spännande att få vinna detta uppdrag tillsammans och att jobba tight med SKB i detta tekniskt utmanande, häftiga projekt, säger Jessica Öhr Hellman, avdelningschef Bergteknik och Geologi WSP, i ett pressmeddelande.

WSP började jobba med uppdraget i april. Vid årsskiftet 2022/2023 ska det vara klart.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Se senaste nyhetsbrevet ???id_11737???

Sänd till en kollega

0.109