23948sdkhjf

Överlägsen seger för maskinförare – blir Årets Trafikhjälte

Grävmaskinisten Johannes Lybäck har utsetts till Årets Trafikhjälte 2021. – För mig är det en självklar grej att gripa in om det är något,  säger Johannes Lybäck

Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF utser varje år Årets Trafikhjälte. Utmärkelsen ska gå till en värdig person som ska ha ”visat civilkurage, stor bragd och handlingskraft i risk-, och olyckssituationer i trafiken” – trafikhjälten ska vara en förebild som motiverar andra att ingripa.

I år är det en grävmaskinist som utmärkt sig –  Johannes Lybäck, som stoppade en rattfyllerist med sin grävmaskin.

– Det kändes bra att få stopp på honom. Om han kört vidare mot Ekerö centrum vet man inte vad som kunnat hända. För mig är det en självklar grej att gripa in om det är något,  säger Johannes Lybäck, på Lybäcks Entreprenad, i ett pressmeddelande.

Han jobbade natt vid ett vägarbete när en skåpbil plötsligt körde in i en skyddsbil på arbetsplatsen.

Hans kollega försökte närma sig bilisten – men då försökte föraren köra iväg, långsamt och ryckigt.

Kollegan hann faktiskt fram och insåg att föraren var berusad –  det luktade sprit genom den öppna bilrutan.

Kollegan ropade till Johannes Lybäck att han måste försöka stoppa bilen –  och han reagerade snabbt, körde rakt och spärrade vägen för bilföraren.

Bilisten försökte smita –  då vred Johannes Lybäck om skopan så att den hamnade bakom skåpbilen.

Bilföraren gav upp, stängde av motorn och lämnade ifrån sig bilnyckeln och Johannes Lybäck ringde polisen som kunde gripa föraren misstänkt för både rattfylleri, vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

MHF:s motivering lyder: ”Johannes visade handlingskraft och civilkurage genom att med sin grävmaskin effektivt stoppa en rattfyllerist från att fortsätta sin farliga färd.”

Johannes Lybäck får sin utmärkelse i dag, den 25 maj.  Priset, som delas ut av MHF och Körkortonline.se, består av ett kontant stipendium på 10 000 kronor, ett diplom och en hedersutmärkelse i glas.

MHF uppger att man årligen får in många nomineringar till Årets Trafikhjälte, ett urval gör och sedan sker en omröstning i sociala medier och till sist tar en MHF-jury det slutgiltiga beslutet.

–Det var som vanligt flera kandidater som var värda priset, men Johannes fick överlägset flest röster, säger MHF:s VD Göran Sydhage, i pressmeddelande.

De två andra finalisterna var:

  • En person i Gällivare, som uppmärksammade en bil som framfördes vingligt, ringde polisen och höll koll på bilen till dess att polisen kom.
  • En bilägare i Vänersborg, som upptäckte att en av familjens bilar stals, tog en annan bil och följde efter, stoppade rattfylleristen och stannade kvar tills polisen kom.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.063