23948sdkhjf

De får pris för återvinning i metallbranschen

Vid Sandviks anläggning i Svedala i Skåne tillverkas bland annat komponenter i manganstål till krossutrustning för gruvor, stenbrott och liknande. Nyligen prisades två av de anställd i Svedala för sitt cirkulära tänk. 

Komponenter till krossar från Sandvik produceras i Svedala vid bolagets mangangjuterier. Där har man tagit fram en process för att tillverka komponenter till konkrossar där mer än 90 procent återvunnet stål används som råmaterial. Genom att undvika att använda jungfruligt material och förbättra internprocesser har koldioxidutsläppen kunnat minskas med 16 000 ton per år genom internationella samarbeten med både kunder och andra affärsområden inom Sandvik.

Teamet bakom cirkularitetsprogrammet för krosskammare i Svedala, Jörgen Petersson och Anders Åkesson på Sandvik Rock Processing Solutions, vann nyligen Sandviks interna pris ”Hållbarhetspriset till minne av Sigrid Göransson” för sitt arbete med ökad cirkularitet.

– Det känns jättebra att vinna det här priset efter många år av innovation och samarbete inom produktionen i Svedala. Programmet har visat sig ha en bevisad hållbarhetseffekt samtidigt som det är är bra för våra affärer, säger Anders Åkesson.

Dessutom har de skapat ett återköpsprogram för slitprodukter i manganstål vilket skapat värde över flera år. Sandvik har också infört den första certifierade miljövarudeklarationen (EPD) i sin bransch för slitprodukter i manganstål.

Det årliga priest är till Sigrid Göranssons minne. Hon föddes den 23 februari 1872 i Sandviken. Hon var barnbarn till Göran Fredrik Göransson, grundaren av Sandvik, och dotter till Anders Henrik Göransson, vd för Sandvik. Sigrid fick företaget att fokusera på socialt ansvar och förbättrade förhållanden för arbetare under en tid då detta var ovanligt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.099