23948sdkhjf

LKAB vänder upp och ner på brytningen

Orterna försvinner med LKAB:s nya brytningsmetod –  Raise caving ska göra det möjligt att bryta malmen nerifrån och upp istället för uppifrån och ner.

LKAB satsar på en ny brytningsmetod när malmen nu måste sökas på allt större djup –  Raise caving.

Enligt företaget innebär Raise caving att brytningssekvensen kastas om, så att säkerheten blir betydligt högre.

– Bergspänningarna kan aldrig elimineras i en gruva men med den här metoden har vi förmåga att vi påverka var seismiska händelser sker, långt bort från den aktiva infrastrukturen. Vi tillåter alltså händelser men på särskilt avsedda platser, säger Matthias Wimmer, sektionschef vid avdelningen för Gruvteknik på LKAB i Kiruna, i ett pressmeddelande.

Den ”upp och nervända metoden” ska också göra det möjliget att kontrollera flödet, bryta mera malm och betydligt mindre sidoberg genom att inte späda ut rasmassorna, hävdar LKAB.

Företaget ser även fler möjligheter – till exempel ska effektiviteten kunna höjas rejält eftersom man inte behöver anlägga lika många nya vägar i gruvan.

Enligt LKAB är tanken att anlägga schakten direkt i malmkroppen genom raiseborrning.

Schakten blir sedan utgångspunkten för brytningen, som ska ske enligt en form av en skivbrytningsprincip men också genom rasbrytning av malmen, nerifrån och upp.

Brytningen ska ske med utgångspunkt i schakten – det vill säga inte på det traditionella sättet där man arbetar horisontellt med så kallade ortar.

Det ska också innebära att ingen människa behöver borra eller spränga i traditionell mening inne i schakten.

– Parallellt med metodutvecklingen av raise caving har vi jobbat med maskinutveckling. Det handlar om en i hög grad automatiserad maskin som har förmåga att både borra och ladda från schakten. Vi utvecklar också en modul för bland annat bergförstärkning och hydraulisk spräckning, säger Matthias Wimmer.

Problemet med bergspänningar ska lösas genom att avlasta berget genom ett system av spänningsavlastande slitsar, så kallade skärmar som leder till att brytningen sker i ett spänningsskyddat område, förklarar LKAB.

– Geometrin av pelarna förändras gradvis vilket medför att de deformeras, och att de höga spänningarna inuti pelarna försvinner. Det gör det också möjligt att bryta ut pelarna i ett senare skede.

Enligt LKAB ska pelare mellan skärmarna initialt klara av ett stort tryck för att möjliggöra anläggandet av fler skärmar.

Metoden har tagits fram inom projektet  alternativa brytningsmetoder och beskrivs som en flexibel metod som ska kunna användas även vid andra typer av brytning, till exempel i blockrasgruvor.

– Det här började som en idé men utvecklades till något mer tack vare väldigt många engagerade och nytänkande medarbetare och kollegor. Tillsammans har vi utvecklat raise caving utifrån befintliga brytningsmetoder, väletablerade avlastningsprinciper från djupa gruvor och kombinerat det bästa, säger Matthias Wimmer.

Han ser ett spännande år med tester och analyser framför sig.

– Det är verkligen en förmån att få jobba med det här teamet för resan mot större djup har bara börjat.

Varför behöver LKAB byta brytningsmetod? Läs mer här!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11