23948sdkhjf

LKAB ökar ägandet

LKAB harökat sitt innehav i SSAB ytterligare. Nu har de 16 procent av rösterna och 10,5 procent av kapitalet.

– Efter att Industrivärden i maj avyttrade sitt innehav så har LKAB blivit största ägare. Vi konsoliderar nu vårt inflytande i SSAB i syfte att ta ansvar och säkra att bolaget fortsatt har ett tydligt industriellt ägarinflytande i en tid där stålindustrin står inför stor omställning, inte minst kopplat till klimatfrågan, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.

LKAB har varit aktieägare i SSAB sedan börsintroduktionen 1989. I februari 2020 ökade LKAB sitt ägande till 10,5 procent av rösterna och 10,5 procent av kapitalet.

LKAB och SSAB har betydande affärsrelationer och bedriver strategiska utvecklingsprojekt gemensamt, bland annat i form av Hybrit.

– Den omställning av värdekedjan vi står inför kräver att vi gemensamt utvecklar vår värdekedja. Vi har med vår omställning till leverantör av koldioxidfri järnsvamp ett strategiskt intresse av att SSAB fortsätter att utveckla sin ledande position inom fossilfritt stål, säger Jan Moström.

LKABs innehav i SSAB uppgår till 16 procent av rösterna och 10,5 procent av kapitalet, vilket motsvarar en ökning om 5,5 procentenheter av rösterna och en oförändrad andel av kapitalet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094