23948sdkhjf

Maskfritt i Jamas nya kammare

Jama lanserar en ny mobil räddningskammare för gruvor och underjordsarbete. – Vi är ensamma på marknaden med vår teknologi, säger Johan Marklund.

Den som av någon anledning måste söka skydd i en räddningskammare kan behöva stanna där i många timmar.

När Jama nu tagit fram en ny räddningskammare har därför man därför försökt skapa en mil som inte bara är säker – den ska vara trygg och komfortabel också.

Jama betecknar MRC 2 som den nya generationens räddningskammare. Kammaren rymmer åtta personer och har fått en luftreningsteknik som ska rena luften från koldioxid och kontinuerligt tillsätta nytt syre för att bibehålla en god atmosfär.

Syrgasen kommer från en gastub och anpassas efter antalet personer, och utandningsluften fångas in via en kassett som binder koldioxiden kemiskt.

– Det gör att behovet av friskluftsmasker eliminerats, man kan helt enkelt sitta och andas som vanligt vilket även gäller vid besök i räddningskammarens toalett. Att slippa använda mask är en stor bekvämlighet och minskar stressen påtagligt, säger Johan Marklund, Product manager R&D vid Jama, i ett pressmeddelande.

Att sitta i timmar och svettas är heller något man vill vara med om.

Jamas lösning blev att räddningskammaren utvändigt med vatten – detta ska göra det möjligt att åstadkomma en behagligt inomhustemperatur.

Kammarsittarna ska också kunna andas ren och frisk luft – luft från en gastub ska upprätthålla ett övertryck som förhindrar att damm, rök och gaser tränger in.

Jama noterar också att övertrycket byggs upp i två steg, så att det blir övertryck i hela kammaren – inklusive i luftslussen.

Kammaren drivs av 230 volt. Om strömförsörjningen bryts tar ett batteripaket vid, ett paket som ska räcka i upp till 50 timmar, försäkrar Jama.

Kammaren är rostfri med välvda sidor, den ska vara underhållsfri och tålig, lovar Jama som noterar att MRC2 uppfyller aktuella nationella och internationella standarder och riktlinjer som EN16191:2014, HSE samt ITA.

– Vi är ensamma på marknaden med vår teknologi och att den helt och hållet uppfyller alla krav och riktlinjer som finns för räddningskammare, till exempel konstant övervakning av luftkvalitet i kammaren, säger Johan Marklund.

I kammaren finns toalett, nödutgång och visuella signaler som yttre ljud och ljuslarm, blå projicerande lampa för lokalisering, blå ljuslist vid ingång samt flera reflexer.

MRC 2 har också försetts med dryck, tilltugg, första hjälpen-utrustning, kortlek, spel och mobilladdare som passar alla märken. Den ska också vara förberedd för wifi.

Enligt Jama är deras nya mobila räddningskammare strået vassare än konkurrenternas.

– Vi är stolta över vår nya räddningskammare MRC 2 och den går helt i linje med den innovationsprägel vi har inom Jama som innebär att vi hela tiden vill driva tekniken framåt. På det sättet går kammaren hand i hand med världens första batteriskrotare som vi lanserade för mindre än ett år sedan, säger Jamas vd Rickard Lindgren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094